Hlavní obsah

Microsoft zavedl kvůli viru Blaster zvláštní linku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRNO

Tuzemská pobočka společnosti Microsoft zavedla kvůli hrozbě počítačového viru Blaster speciální bezplatnou telefonickou informační linku. Na čísle 800 900 750 se budou moci všichni uživatelé nonstop informovat, jak se viru účinně bránit, řekl ČTK mluvčí Jiří Grund.

Foto: Jana Slováková

Den otevřených dveří hodonínské průmyslovky 2012

Článek

"Podle našich posledních informací mají největší obavy před nákazou především domácí uživatelé a menší firmy, které nemají své počítače chráněné firewallem a pravidelnou aktualizací systému Windows," uvedl mluvčí. Do české pobočky ve středu volaly stovky lidí.

Podle Grunda není riziko napadení počítačů v domácnostech virem tak vysoké, protože červ se zaměřuje spíše na systémy používané firmami. Vir totiž napadá jen Windows Servery, Windows NT, 2000 a XP, které používají spíše podniky. Domácnosti většinou používají Windows 98, ME nebo starší.

Antivirové firmy na roztrhání

Stovky e-mailů a výrazný nárůst telefonních hovorů zaznamenaly od úterní půlnoci antivirové firmy na svých odděleních technické podpory. Uživatelé počítačů se dožadovali rady a pomoci poté, co se ve světě začal hromadně šířit červ s označením W 32/Blaster, který využívá chybu v zabezpečení operačních systémů MS Windows.

"Dokončíme hovor a ihned zvedáme další," řekl ČTK Marcel Nohel z brněnské firmy Grisoft Software. Délka hovoru podle něj závisí na schopnostech uživatele reagovat na pokyny obsluhy.

Pavol Nemec z firmy Panda Software uvedl, že Blaster nyní vede statistiky šíření virů a jeho rychlost a nebezpečnost je vyšší než u červa Bugbear.B, který byl aktuální před měsícem. Kritickým momentem, který škodlivý kód využívá, je neaplikovaná bezpečnostní záplata k operačním systémům Windows NT/2000. Firma Microsoft klasifikovala bezpečnostní díru jako kritickou.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám