Hlavní obsah

Microsoft: Vista bude do dvou let na 50% počítačů v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nový operační systém Windows Vista by se měl v tuzemsku během dvou let rozšířit na polovinu všech počítačů. Uvedl to generální ředitel české pobočky Microsoftu Michal Čupa. Vista se na firemní počítače dostala na začátku prosince, koncoví zákazníci v České republice si budou moci Vistu v české lokalizaci koupit v březnu.

Článek

"Okolo roku 2009 bychom tak dosáhli jakéhosi bodu zvratu, kdy by Vista byla na polovině všech tuzemských počítačů," uvedl Čupa.

Čupovy názory se shodují s analýzou firmy Gartner. Ta soudí, že koncem roku 2008 bude Vista nainstalována na 29 procentech počítačů. O rok později by se měla rozšířit na 50 procent PC. V současnosti je v tuzemsku i ve světě nejvíce rozšířená předchozí verze Windows XP s podílem přes 70 procent.

Výraznou změnou uplatněnou ve Vistě je důsledná protipirátská ochrana jak samotných Windows, tak i multimediálního obsahu dodaného uživatelem. Některé další novinky, jako například uživatelské rozhraní Aero naopak spíš jen dohání zpoždění za některými alternativními operačními systémy založenými převážně na Linuxu.

Microsoft otvírá v Praze vývojové centrum

Microsoft v lednu v Praze otevře centrum pro vývoj mobilních služeb. Firma chce do konce letošního roku najít celkem 15 expertů, kteří budou v centru pracovat. V současnosti jich má deset.

Příští rok před Vánoci, zhruba v době, kdy letos přišla na český trh nová herní konzola Xbox, by měl Microsoft v tuzemsku začít prodávat nový multimediální přehrávač Zune. [celá zpráva

"Svým způsobem nám velmi konvenují nové aktivity spojené například s nabídkou hudby na internetu, protože to může být dodatečná stimulace pro odbyt zařízení tohoto typu. Je to také dobrý krok pro to, aby si lidé uvědomili, že pokud si budou chtít pořídit hudbu z internetu, že za to něco zaplatí," dodal Čupa.

Piráti to údajně budou mít těžké

Microsoft bude pokračovat ve své kampani proti softwarovému pirátství, které je v tuzemsku v současnosti na úrovni 40 procent. "Firmy nebo instituce by si měly uvědomit, že nesou zodpovědnost za to, co v těch počítačích je a co si tam kdo nahraje. Myslím, že ten trend je pozitivní a to povědomí tady roste," uvedl Čupa. Dodal, že ČR by se během tří let mohla dostat na úroveň sousedního Rakouska, kde se současná míra pohybuje kolem 28 procent.

Čupa nastoupil do Microsoftu zhruba před půl rokem. [celá zpráva] Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a v České republice má pobočku od roku 1992. Česká pobočka chce do roku 2009 růst dvakrát rychleji než trh.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám