Hlavní obsah

Změna banky je od března rychlejší

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho klientů bank se chová konzervativně, a i přesto, že jsou u své banky nespokojeni, k odchodu od ní se neodhodlají. Většinou je odrazuje představa toho, co přechod k jiné bance obnáší. Přitom už několik let za vás změnu pomáhá vyřídit nová banka. Navíc od počátku března se celý proces pro klienty zjednodušil i zrychlil.

Foto: Profimedia.cz

Zákon bankám ukládá za povinnost umožnit klientům změnu banky, a to jedinou návštěvou na pobočce nové banky.

Článek

Část novely zákona o platebním styku, která bankám ukládá za povinnost umožnit klientům změnu banky, a to jedinou návštěvou na pobočce nové banky, začala platit od 1. března 2017.

Doposud totiž tuto změnu, bez složitého papírování, navíc s možností nechat si přenastavit trvalé příkazy a inkasa, banky v rámci tzv. kodexu mobility umožňovaly dobrovolně.

Pro klienty bank, kteří se rozhodli či stále rozhodují ukončit smlouvu u své stávající hlavní banky a přejít k jiné, se tento přechod podstatně zjednodušil.

Přechod je složitý, domnívají se klienti

Podle loňského průzkumu Air Bank více než dvě pětiny lidí o změně své hlavní banky uvažují. Ovšem ne každý, kdo má přechod k jiné bance v plánu, ho nakonec uskuteční. Hlavním důvodem jsou obavy z toho, že celý proces je příliš složitý a zdlouhavý.

Změnit banku je přitom velmi jednoduché díky kodexu mobility, který platí již od roku 2009. Přesto ale většina Čechů o této možnosti stále neví. „Z našeho průzkumu vyplynulo, že jen 10 procent lidí, kteří uvažují o změně banky, se s pojmem kodex mobility už někdy setkalo. Když jsme jim ale vysvětlili, o co se jedná, pak by tuto možnost využilo dokonce 80 procent z nich,“ uvedl Tomáš Motl z Air Bank.

S využitím kodexu můžete přejít z jedné banky do druhé i se všemi trvalými příkazy či inkasy. Stačí k tomu jediná návštěva nové banky, která účet převede a zařídí i zrušení účtu u staré banky. Tam už klient nemusí vůbec chodit.

Zákon navíc celý proces změny banky od března zrychluje, a to z 15 na 13 pracovních dní.

Anketa

Uvažujete o tom, že změníte svou hlavní banku?
Ano, uvažuji o tom.
51,5 %
Ne, už jsem banku změnil/a.
40,9 %
Ne, neuvažuji o tom.
7,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 367 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám