Hlavní obsah

Živnostníci platí na své penze minimum, ale zvýšení odmítají

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výchozí varianta důchodové reformy, se kterou přišla Komise pro spravedlivé důchody, počítá s tím, že živnostníci začnou platit vyšší odvody než dosud. Ti to ale nechtějí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Odhadem 590 tisíc osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) si nyní podle ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) platí jen minimální pojistné.

„Důsledkem toho je odhadovaný důchod těchto pojištěnců pouze 8400 Kč a s takovým důchodem reálně hrozí, že spadnou do systému dávek,“ poukázalo v pracovním návrhu MPSV.

„Nastavení výpočtového základu OSVČ se proto musí změnit, aby se ve stáří ty osoby nedostávaly pod hranici chudoby, a také proto, aby jejich zapojení do základního důchodu bylo fér,“ podotkl úřad. Vyšší odvody živnostníků by zvedly celkový objem vybraných prostředků v důchodovém systému.

Penzijní systém byl loni třetí rok v přebytku

Ekonomika

Ve svém návrhu MPSV počítá s hrazením odvodů ze tří čtvrtin zisku, nejméně ale ze dvou pětin průměrné mzdy – tedy asi z minimální mzdy. Živnostníci sdružení v Hospodářské komoře České republiky ale s takovým záměrem nesouhlasí.

„Komise chce, aby se živnostníkům odvody vypočetly ze 75 procent rozdílu mezi příjmy a výdaji (nyní je to z 50 procent),“ uvedla v tiskové zprávě Hospodářská komora ČR.

„Zároveň aby se jim i zvýšil minimální základ pro výpočet pojistného ze současných 25 na 40 procent průměrné mzdy. To jinými slovy znamená zvýšení daní,“ dodala Hospodářská komora ČR.

Vyřídit s úřadem daně by mělo být možné on-line a z domova, schválili poslanci

Domácí

„Sociální pojištění je v podstatě daň jako kterákoli jiná. Ačkoliv si živnostníci uvědomují nezbytnost důchodové reformy, pro OSVČ s nízkými příjmy by toto zvýšení odvodu bylo likvidační a vhánělo by je do šedé zóny,“ míní viceprezidentka Hospodářské komory ČR Irena Bartoňová Pálková.

„Došlo by tím k význam­nému snížení počtu OSVČ a i pracovních míst, která tyto OSVČ vytvářejí,“ uvedl prezident Cechu obkladačů ČR Roman Pommer.

Dvě ze tří OSVČ si platí minimum

Ministerstvo ale upozorňuje, že dvě ze tří OSVČ dnes platí pouze minimální měsíční pojistné 2544 Kč.

„Průměrný zaměstnanec odvede téměř 10 tisíc Kč. V současném systému tak OSVČ odvádí výrazně méně a čeká je nízký důchod. Ti, kteří platí minimální pojistné, mají penzi celoživotně 8400 Kč. Spravedlivá reforma navrhuje základní důstojný důchod pro všechny 10 500 Kč. Pokud mají OSVČ dostávat základní důchod 10 500 Kč stejně jako zaměstnanci, musíme se podívat na rozdíly v pojistném,“ sdělil Právu Jan Brodský z tiskového oddělení MPSV.

Celkový odvod na sociální zabezpečení za zaměstnance nyní dosahuje 31,3 procenta z jeho hrubé mzdy. Z toho 6,5 procenta odvádí zaměstnanec a zaměstnavatel odvádí 24,8 procenta (z toho 21,5 procenta jde na důchodové pojištění, 2,1 procenta na nemocenské pojištění a 1,2 procenta na státní politiku zaměstnanosti). Minimální odvod sociálního pojištění není u zaměstnance stanoven.

Jak Brodský dodal, nárok na důchod bude mít nadále každý, kdo dosáhne důchodového věku a alespoň 35 let pojištění. Tedy jak zaměstnanci, tak OSVČ.

Životní minimum se zvedne na 3860 korun

Domácí

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) chce prosadit, aby se stávající první penzijní pilíř, ze kterého stát vyplácí důchody, nově rozdělil na tzv. nultý a první pilíř.

Architektura penzijního systému by se tak měla změnit. Nultý pilíř, tedy tzv. základní důchod, by měl zajišťovat minimální částku, kterou dostane každý senior, který získal potřebnou dobu pojištění a dosáhl důchodového věku.

Každý, kdo celý život pracoval nebo o někoho pečoval, by tak měl mít garantovanou minimální částku k důchodu bez ohledu na výši svých příjmů. První pilíř by pak stejně jako dosud, jen o něco jednodušeji, oceňoval pracovní kariéru.

Podle Maláčové by solidární důchod měl odpovídat 30 procentům průměrné mzdy, ak­tuálně se proto počítá s částkou 10 500 korun. Tu by měli nově jistou všichni senioři po dosažení důchodového věku a potřebného počtu let pojištění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám