Hlavní obsah

Konec zubařů v důchodovém věku? Komora jim rekordně zvedla příspěvky

Právo, Stáňa Seďová

Česká stomatologická komora (ČSK) si došlápla na zubaře v důchodu, kteří docházejí do praxí vypomáhat, aby alespoň částečně ulevili poptávce pacientů. Členské roční poplatky, které se pohybovaly okolo 500 korun, jim zvedla více než desetinásobně.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„Mám nyní komoře zaplatit 6900 korun, to je polovina mého měsíčního platu,“ zhrozila se lékařka z obce v Praze-východ.

Máloco chybí v Česku tak jako zubaři. Lidé z pohraničí, menších měst a vesnic musí s bolestí zubů dojíždět desítky kilometrů. Drtivá většina těch, kteří zubaře nemají, stráví na telefonu hodiny, než seženou někoho, kdo jim neodpoví „nepřijímáme“. Na nové ordinace se stojí fronty.

Místo pětistovky 6900 Kč

Starostové obcí jsou tak zoufalí, že už několik let lákají nové lékaře na zrekonstruované bydlení i zařízené ordinace za miliony. Scénáře, které vedou k těmto situacím, jsou obdobné, zubaři odcházejí do důchodu, nástupce nemají, a tak ordinaci zavřou.

Bez bližšího vysvětlení obdrželi letos zubaři, kteří ze zákona musí platit členské příspěvky České stomatologické komoře, nový výměr poplatků. Výrazně se změna dotkla zubařů, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru, navíc důchodového věku.

Parodontóza není projev stárnutí

Zdraví

„Vůbec netuším, proč k tomu došlo. Vždy jsem platila 500 korun ročně a za to jsem dostávala měsíčně časopis ČSK. Ve stomatologii pracuji celý život, je mi 66 let, pracuji na půl úvazku a každý rok zvažuji, jestli už neskončit. Fyzicky je to velmi náročná práce. Ale pořád mě přemlouvají, že odejít nemohu. Tento příspěvek jsem nezaplatila. Jsem zaměstnaná, a tak požádám majitele ordinace, aby to za mě zaplatil, případně mi přispěl. Přijde mi to skutečně neadekvátní,“ svěřila se redakci zubařka, která ošetřuje pacienty ve Středočeském kraji.

Podobně na tom jsou minimálně stovky dalších. Na webových stránkách ČSK je vyvěšena informace, že splatnost poplatků byla prodloužena a postupně budou vyřizovat konkrétní žádosti. Podle informací Práva je negativních reakcí lékařů opravdu mnoho. Z komory ovšem zní, že šlo o rozhodnutí jejich zástupců na sněmu ČSK.

Komora si však za svým rozhodnutím stojí. Násobné zvýšení příspěvků se týká jen lékařů v důchodovém věku a těch, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru. Ulehčí naopak absolventům a maminkám s dětmi.

ČSK: Jako u advokátů

„Kdysi byl kolega důchodce na zaslouženém odpočinku. Dnes mnozí při důchodu pracují mnoho let. Tak jsme vyrovnali podmínky pro všechny, kteří pracují. Úlevy mají maminky s dětmi. Novinkou, kam jdou peníze, je bezplatné členství pro absolventy. Je to nyní podobné jako u advokátů,“ vysvětlil prezident ČSK Roman Šmucler.

Trvá to až 40 minut. Lékaři kritizují e-neschopenky

Domácí

„K razantnímu navýšení došlo jen u kolegů starších 70 let, kteří dříve nic neplatili, pokud byli zaměstnanci, a u ostatních důchodců, kteří platili 300 korun. Dnes je poplatek 4900 korun. Jednotlivé oblastní stomatologické komory si pak ještě stanovují vlastní poplatek,“ popsal prezident ČSK s tím, že pracujících důchodců a starších 70 let eviduje komora 322 a zubařů zaměstnanců 1148. Celkově ČSK eviduje 11 404 členů.

Nový poplatek dopadl i na zubaře důchodového věku, kteří chodí, byť jen jednou dvakrát měsíčně, do ordinací vypomáhat, aby se dostalo na všechny pacienty. Těm prezident v ne­oficiálním vyjádření redakci Práva nabídl pomoc. „Pokud by někdo byl výjimka a měl so­ciální problém, může žádat komoru o slevy, nebo dokonce o dotaci,“ dodal Šmucler.

Reklama

Výběr článků

Načítám