Hlavní obsah

Zdražování materiálů dopadá na pojistky

S tím, jak stavební materiály během půl roku zdražily o desítky až stovky procent, se narušily pojišťovací výpočty. Pojistka domu či chalupy přitom má nemovitost krýt tak, že pokud dojde k totálnímu zničení, je z ní možné postavit víceméně totožný objekt.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Má-li klient pojistný limit na velký rodinný dům tři miliony korun, loni mu to ještě mohlo stačit, ale dnes už si s ním sotva vystačí. Navíc mu hrozí krácení výplat pojistek i u menších škod.

„Klienti se více než kdy předtím ptají na výluky z pojištění, tedy zda tornádo patří do krytých rizik z větru, a zároveň si navyšují pojistné limity kvůli drahým stavebním materiálům,“ potvrdil Právu specialista Kooperativy Marian Skrip.

Přehledně: Jaké jsou nejčastější mýty u pojištění

Finance

Podpojištění u rodinných domů nebo rekreačních objektů znamená, že nemovitost je sice pojištěna, ale na nižší částku, než je její hodnota, respektive hodnota, za kterou by bylo možné v případě vzniku totální škody odstranit ruiny a vystavět obdobnou nemovitost znovu. V takovém případě mohou pojišťovny krátit pojistné plnění ve stejném poměru, v jakém je pojistná částka k hodnotě nemovitosti.

Pro ukázku uveďme příklad domu, jehož reálná hodnota je nyní pět milionů korun, ale pojistná částka ve smlouvě je nastavena pouze na dva a půl milionu. Po požáru vznikne na nemovitosti škoda ve výši 400 tisíc korun, pojišťovna by ale dle občanského zákoníku nemusela vyplatit celou částku, plnění by velmi pravděpodobně krátila pouze na 200 tisíc korun.

Hodnota nemovitostí v čase roste. Pojistky je tak třeba pravidelně aktualizovat

Finance

Pojišťovny sice uplatňují v případě výkyvů na trhu pro vznik podpojištění určitou toleranci, zpravidla do 15 procent, ale nynější zdražování materiálů toto rozpětí v naprosté většině případů přesahuje. V případě vzniku škody je tak pravděpodobné, že by majitelé museli část oprav zaplatit ze svého.

Především ti, kdo mají sjednány starší pojistky, by si tak měli nechat smlouvu aktualizovat. Obecně se to doporučuje udělat jednou za tři roky nebo po každé větší stavební úpravě či rekonstrukci.

Češi zapomínají aktualizovat své pojistky. To se jim může v případě pohromy vymstít

Speciály

Pozor u hypoték

Podpojištění hrozí významně také nemovitostem, které jejich majitelé kupovali s pomocí hypotéky a zvolili jen pojistku s minimální pojistnou částkou, typicky ve výši poskytnutého úvěru, kterou požadovala banka. Pojistná částka by ale měla být sjednána na celou hodnotu nemovitosti, nejen do výše poskytnutého úvěru.

Řešením, jak vzniku podpojištění zabránit a nemuset se o to starat, je zvolení pojistky s indexací. Je pak na pojišťovně, aby hlídala vývoj cen na stavebním trhu a pojistnou částku úměrně tomu upravovala.

„Některé pojišťovny tak činí skokově – nárůst cen do pojistky promítnou třeba jednou za několik let a klienti jsou pak překvapeni z náhlého nárůstu ceny pojištění,“ upozornil Aleš Zeman z Broker Trust.

Reklama

Výběr článků

Načítám