Hlavní obsah

Zájem o drahé kovy stoupá a s ním také ceny

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlato, stříbro, platina, mince, šperky. Poptávka po nich v poslední době rapidně stoupá ve světě i v Česku. Zároveň s tím stoupají také jejich ceny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Cena trojské unce zlata od začátku loňského roku vzrostla o více než pět tisíc korun na 28 700 korun. V září se přitom zlato dostalo až na rekordních 36 500 korun.

Podle Lukáše Jankovského z portálu Zlataky.cz pohánějí „zlaté“ investice také obavy z toho, že tučné časy pomalu končí, i kdyby mělo přijít jen cyklické zpomalení. „Celkovou poptávku po zlatu ovlivňují tři druhy dílčí poptávky, a to výrobců šperků (55 procent), průmyslu (okolo 10 procent) a investorů (asi 35 procent),“ sdělil Jankovský.

Nejvíc vzrostl prodej dárkových mincí

„Podobný růst žlutý kov v posledních deseti letech zaznamenal v roce 2016,“ podotkl dále Jankovský a odhadl, že jeho cena by se mohla vyšplhat až k 1600 dolarům, což v přepočtu činí zhruba 36 800 korun za unci.

Cena zlata stoupá, lidé si je zakopávají

Ekonomika

Loňský rok byl pro zlato hned několikrát rekordní, co se týče poptávky a cenových skoků, a předvánoční nákupní horečka to jen potvrdila. Nejen velcí boháči, kteří podle serveru Zlato.cz měli loni na drahé kovy nebývale velký apetit, ale i běžní střadatelé a spotřebitelé si pořizují buď spoření do zlata, anebo alespoň pár mincí.

„Prodej investičních drahých kovů před Vánocemi vzrostl až na čtyřnásobek. Největší zájem byl ve čtvrtém čtvrtletí o dárkové mince, kterých lidé nakoupili čtyřikrát více proti stejnému období roku 2018. Prodej zlatých slitků stoupl o 30 procent,“ potvrdila ve své zprávě společnost Golden Gate CZ, která patří k tuzemským lídrům trhu. Investiční mince pak podle ní zaznamenaly dvojnásobný nárůst prodejů.

Většina rádců viděla největší výnosy v akciových mixech, jistotu v nemovitostech. Zlato a další kovy považovali spíše za doplněk na horší časy, který moc nenese a je spíše jen udržitelem hodnoty s rychlou likviditou.

Jenže zlato i v tomto ohledu loni překvapilo. „Akcie v uplynulém roce posílily o 24 procent, cenný kov zpevnil o silných 18 procent. Nahrálo tomu snížení nebo i pouhé nezvyšování úrokových sazeb centrálními bankami a poptávka po bezpečném přístavu při čínskoamerických obchodních turbulencích,“ shrnul portál Zlato.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám