Hlavní obsah

Údaje o spotřebě tepla dostanou lidé každý měsíc

Vláda před několika dny schválila návrh zákona, díky kterému mají lidé v bytových domech od ledna dostávat pomocí dálkových odečtů informace o spotřebě tepla a teplé vody alespoň jednou za měsíc. Jde o transpozici směrnice EU do českého práva. Návrh teď projedná Sněmovna.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Návrh posiluje práva lidí, kteří odebírají centrálně připravované teplo a teplou vodu, na přesné, spolehlivé, jasné a včasné informace o jejich spotřebě. Právě v době zdražování energií jsou tyto informace pro každého ještě důležitější,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Vedle rozšíření výčtu poskytovaných informací ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) dále navrhlo výslovně stanovit, že na splatnost nedoplatku na zálohách za služby nemají vliv takové vady rozúčtování, které nevedou k chybnému určení výše nedoplatku.

Ředitel Teplárenského sdružení ČR Hájek: Ceny tepla stoupnou za rok víc než letos

Ekonomika

Tímto krokem MMR reaguje na možné zpochybňování služeb či vyžadování penále za to, že družstvo nebo SVJ doručí vyúčtování s drobnou chybou.

Svaz: Musí stačit info na webu

Podle Svazu českých a moravských bytových družstev (SČMBD) jsou dálkové odečty a častější informování lidí o spotřebě krokem správným směrem.

„Vadí nám však, že měsíční informace o spotřebách sice mohou být umístěny na internetu, kde příjemce služeb bude moci zjistit svoji spotřebu tepla nebo teplé vody po zadání svého přístupového hesla, ale zároveň musí být příjemce služeb informován o tom, že na internetu jsou tyto nové údaje k dispozici,“ sdělil Právu předseda SČMBD Jan Vysloužil.

Zatím to vypadá, že takovouto informaci budou muset správci odesílat každý měsíc. „Jen doufám, že se praxe neustálí na výkladu, že to bude muset být formou doporučeného dopisu do vlastních rukou,“ dodal Vysloužil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám