Hlavní obsah

Střadatelé mají žně v realitních fondech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K investici do nemovitosti za účelem výnosu z nájmů není třeba mít velké úpory, brát si hypotéku, kupovat drahý byt nebo chalupu. Doba zatím přeje realitním investičním firmám a fondům. Výnosy z vložených peněz bývají od šesti do dvaceti procent ročně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Modely investic jsou různé. Třeba se větší počet střadatelů složí přes specializovanou platformu na konkrétní projekt, firma realizuje výstavbu či rekonstrukci, rozprodej domu a rozdělí výdělek.

Prodělat dosud vlastně ani nešlo, jak letí ceny nemovitostí vzhůru. Ale pozor. V posledních měsících a týdnech může kapitálově slabší developery zadřít či položit enormní a dosud nekončící růst stavebních materiálů. Celkově je to však s nemovitostmi z hlediska výnosů famózní jízda.

Nejlépe se daří fondům budujícím výrobní a skladové areály

Fondy kvalifikovaných investorů už jsou vyšší hra. Je do nich možné investovat od milionu korun výše a klient se stává podílníkem společnosti. Firmy obvykle zakládají více podfondů, aby rozložily rizika, a daný podfond vážou na jasně vymezenou škálu projektů v daném sektoru nemovitostí.

Takže věnují-li se bytům, tento rámec nepřekročí, stejně tak třeba, pokud jsou zacílené na logistické nemovitosti. Nejlépe se daří fondům budujícím výrobní a skladové areály. Výnos činí deset, sedmnáct i dvacet procent za rok, a dalece tedy přesahuje to, co ročně přinese v poměru k investované částce nájemní byt.

Hypotéky atakují rekord

Finance

Nájemní byt vynáší po odečtení nákladů a neobsazených měsíců, a když nájemník má výpadky s placením, kolem 2,5 až 3,5 procenta. Kdo dosahuje pětiprocentního výnosu a výše, může si mnout ruce, že měl kliku a dobrý nos.

Podíl na projektu, firmě či jednotce

Realitní platformy na principu investic od drobných střadatelů deklarují šestiprocentní roční výnos.

Nemovitostní investiční společnosti, které vybírají od investorů peníze na různou škálu projektů od pozemků přes výrobní areály až po byty na horách k rekreaci, se pohybují kolem osmi deseti procent. Investor si kupuje akcie společnosti. Neváže se na konkrétní projekt.

Tyto firmy cílí také spíše na investory od milionu výše, ale není to výslovná podmínka. Nepodléhají podmínkám ČNB, jaké mají fondy kvalifikovaných investorů, jsou to akciovky a pravidelně podávají zprávy svým akcionářům. Éra nemovitostního boomu jim rovněž přeje.

Nutno počítat s poplatky
Ve fondech se platí poplatky. Jedná se o vstupní poplatek, u nichž se za standard pokládají 2 až 4 % z investované částky.
Výstupní poplatek záleží na tom, jak dlouho má investor finance ve fondu vložené.
Mohou být nulové, ovšem také v desítkách procent. Vkladatel ale vždy předem zná nastavení poplatkové struktury.
Pokud investor drží peníze ve fondu déle než tři roky, je osvobozen od daně. Když svoji investici odprodá se ziskem dříve, musí počítat se srážkovou daní 15 %.

Některé investiční firmy dokonce lidem nabízejí, že si mohou koupit jen určitý podíl na konkrétním bytě, a podle toho dostávají podíl z výnosu z nájmu. O obsazenost nájemníkem se investor nestará, vše zajišťuje firma. Střadatel pak má i možnost si odkoupit od ostatních spolupodílníků celý byt. Investice do realitních investičních firem a fondů vkládají většinou rodiny a jednotlivci, kteří mají již zajištěné své bydlení, obvykle přímo vlastní už nějakou další nemovitost. Investici do fondu berou jako část svého portfolia.

Fondy kvalifikovaných investorů vyžadují větší kapitál

Finance

Výjimkou jsou nové platformy na bázi mobilních aplikací, které sbírají i po malých částkách sumu potřebnou na realizaci konkrétního projektu. Do nich vstupují i lidé, kteří investici „přes aplikaci“ berou jakou hru, zkoušku, kdy nemají moc co ztratit.

Výjimkou jsou nové platformy na bázi mobilních aplikací, které sbírají i po malých částkách sumu potřebnou na realizaci konkrétního projektu. Do nich vstupují i lidé, kteří investici „přes aplikaci“ berou jakou hru, zkoušku, kdy nemají moc co ztratit. Funguje to podobně jako platformy na půjčky přímo mezi spotřebiteli.

Investování do nemovitostí se tak proti době před deseti dvaceti lety otevřelo mnohem více střadatelům.

Reklama

Výběr článků

Načítám