Hlavní obsah

Stavební spořitelny očekávají další dobrý rok

Právo, svj

Stavební spořitelny očekávají, že v příštím roce poroste zájem o nově uzavřené smlouvy o stavebním spoření i o úvěry na bydlení, kterým by měly hrát do karet nadále výhodné úrokové sazby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle prognózy Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) by stavební spořitelny v roce 2020 mohly uzavřít zhruba 530 tisíc nových smluv o stavebním spoření.

Vyšší výnos než u jiných produktů

„Už v letošním roce by přitom stavební spořitelny měly úspěšně atakovat hranici 500 tisíc smluv, bude to nejlepší výsledek za posledních pět let. Očekáváme, že příští rok bude ještě o několik desítek tisíc smluv lepší,“ uvedl předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek.

Stavební spoření poráží inflaci, výnos se blíží čtyřem procentům

Finance

Stavební spoření je dlouhodobě nejvýnosnější formou spoření mezi zabezpečenými produkty, jeho atraktivitu zvyšuje státní příspěvek.

„Aktuální maximální výnos se blíží čtyřem procentům, žádný jiný bezpečný produkt takové zhodnocení nenabízí. Stavebním spořitelnám navíc nahrává, že pro případný úvěr na bydlení musejí mít klienti naspořeny vlastní peníze. Lidé si to uvědomují, a ke stavebku si tak nachází cestu stále více zájemců,“ vysvětlil důvody očekávaného růstu Kořínek.

Stavební spoření usnadní cestu k hypotéce

Finance

Roste zájem o úvěry na rekonstrukci

Kořínek předpokládá, že trend mírného poklesu úrokových sazeb zřejmě přetrvá i v roce 2020. Stavební spořitelny umějí nabídnout zajímavé podmínky, zajištěný úvěr poskytují se sazbou i pod dvěma procenty. Proto je podle Kořínka výhled na příští rok pozitivní.

Trh úvěrů od stavebních spořitelen by měl vzrůst o zhruba pět procent, stavební spořitelny by tak mohly poskytnout úvěry za 53 miliard korun. Také se očekává, že nadále zůstane silná pozice stavebních spořitelen při rekonstrukcích. Ani letos, kdy celkový zájem o úvěry klesl, potřeba vylepšovat své bydlení nepolevila, úvěry na rekonstrukce vzrostly zhruba o čtyři procenta.

Rekonstrukce mají zelenou. Modernizovat své bydlení se chystá polovina domácností

Finance

„Z našich průzkumů vidíme, že český bytový fond zůstává nadále poměrně zastaralý a polovina domácností plánuje v nejbližších letech rekonstrukci svého bydlení,“ uzavřel Kořínek.

Stavební spořitelny za tři čtvrtletí letošního roku uzavřely 320 500 nových smluv o stavebním spoření, což byl meziroční nárůst o 14 procent. Informovalo o tom ministerstvo financí. Průměrná cílová částka u nových smluv ale meziročně klesla o 49 tisíc na 449 tisíc korun.

Ministerstvo stavebním spořitelnám zatím letos zaslalo jako roční zálohu státní podpory za loňský rok 3,96 miliardy korun. Loni na státní podpoře vyplatilo 3,92 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Stavební spoření usnadní cestu k hypotéce

Stavební spoření v loňském roce oslavilo 25 let své existence. Už od prvopočátku zaujalo přední místo na poli finančních produktů a v popředí zájmu se drží...

Výběr článků

Načítám