Hlavní obsah

Stávající bydlení Čechům vyhovuje, i tak se ale dvě pětiny plánují přestěhovat

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři z pěti Čechů jsou se svým stávajícím bydlením spokojeni. Přesto se nemalá část z nich ohlíží po novém. Zhruba každý pátý se chce stěhovat už v horizontu pěti let.

Foto: Barbora Buřínská, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Průzkum agentury Ipsos pro Wüstenrot ukázal, že Češi nejčastěji obývají třípokojové domácnosti, což odpovídá i datům Českého statistického úřadu. Celkem 78 procentům z nich stávající bydlení vyhovuje a s tím, jak mají domácnost vybavenou, je dokonce spokojeno téměř devět z deseti oslovených.

I tak se ale dvě pětiny lidí chtějí přestěhovat a zhruba polovina z nich tak míní učinit do pěti let. „Nejrychleji se chtějí stěhovat mladí lidé od 18 do 35 let. Do pěti let chce změnit bydliště 40 procent z nich,“ uvedl Jiří Procházka z Wüstenrot.

Bydlet ve svém

Nejčastěji zmiňovaným důvodem pro stěhování je vlastní bydlení, zmínili ho téměř tři z deseti oslovených. Více než čtvrtina lidí chce opustit single domácnost a žít společně se svým partnerem či partnerkou. Každý čtvrtý pak hledá klidnější lokalitu.

Bydlet ve vlastním? Sen většiny Čechů

Finance

Mezi dalšími důvody pro přestěhování patří touha po větším bytě, například kvůli založení rodiny, ale i stěhování do jiného města či neuměrné náklady za současné bydlení.

„Překvapivé je, že se stále nejsme ochotni stěhovat za prací. Kvůli práci se chce přestěhovat jen sedm procent respondentů,“ dodal Procházka.

Stěhovat se chtějí hlavně Pražané

Ze současného bytu či domu se chtějí odstěhovat především lidé žijící v Praze, v průzkumuto zmínil každý druhý Pražan. Naopak nejméně plánují stěhování obyvatelé Vysočiny, zhruba čtvrtina z nich o něm uvažuje.

V závislosti na lokalitě, ve které lidé žijí, se liší i důvody pro stěhování. Zatímco ve velkých městech, jako je například Praha a Brno či další města nad 100 tisíc obyvatel, chtějí lidé své bydlení změnit kvůli nedostatečné velikosti bytu, v menších obcích je nejčastějším důvodem pro stěhování osamostatnění od rodičů.

„Malé byty vadí především Pražanům a téměř polovina se chce stěhovat do rodinného domku s představou klidnějšího zázemí. Ostatně se není čemu divit, velikost bytů se postupně zmenšuje a v Praze tvoří podle developerů Central Group, Trigema a Skanska Reality 70 procent prodaných bytů garsonky a dvoupokojové byty,“ dodal Procházka.

Anketa

Jste spokojeni se svým stávajícím bydlením?
Ano
73,6 %
Ne
26,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 511 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám