Hlavní obsah

Šmejdi líčí na důchodce pasti už i na internetu

Právo, Barbora Buřínská

Šmejdi už své podvodné pasti začali líčit i na internetu. „Praktiky on-line šmejdů jsou velmi důmyslné. Kromě předraženého zboží lidi ohrožují předlužením, citovým vydíráním či zcizením osobního majetku, včetně vytunelování účtů,“ upozorňuje Šárka Soudková z Národního centra bezpečnějšího internetu (NCBI).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Z průzkumu společnosti Intel, který se zaměřil na on-line zločinnost, vyplynulo, že tři čtvrtiny Čechů včetně seniorů letos obdržely e-mail od podvodníka. Odborníci proto doporučují nereagovat ani na nátlakové e-mailové výzvy od autorit státní moci, například policie, exekutorů či zahraničních institucí. Tyto instituce totiž s občany v těchto věcech běžně e-mailem nekomunikují, jde obyčejně o formu nátlaku ze strany kyberzločinců.

Masové soustředění on-line šmejdů na starší populaci potvrzuje i policie. „Podle našich zkušeností jsou zejména senioři na internetu ohroženi sociálním inženýringem, a to včetně podvodných e-mailů definovaných jako tzv. nigerijské dopisy. Navzdory častému varování a rozšířenému povědomí se stále najde početná skupina lidí, která podvodníkům uvěří,“ uvedl plk. Karel Kuchařík, vedoucí odboru informační kriminality Policejního prezídia.

Oblíbenou fintou on-line šmejdů je zasílání nevyžádaných e-mailových nabídek v kombinaci s uzavřením smlouvy přes telefon. Zdánlivě výhodná nabídka přiměje podvedeného reagovat. Šmejdi manipulativními technikami následně kupní smlouvu uzavřou ústně formou nahrávaného telefonního hovoru. Spotřebitel tak nemá možnost si výhodnost nákupu ověřit, či si nabídku v klidu rozmyslet. Pokud pak chtějí senioři ústně uzavřenou smlouvu zrušit, šmejdi jim to neumožní a uznání dluhu se snaží získat prostřednictvím vymahačských firem.

Kniha za 8602 korun

Tímto způsobem byl podveden i Jan Lorman, ředitel neziskové organizace Život 90. Obdržel e-mailem nabídku na zasílání encyklopedie Domácí lékař na pokračování. Jeden balíček s dvanácti listy byl za 59 korun. Lormana nabídka zaujala, přes telefon tedy potvrdil svůj zájem. Firma mu ale zamlčela, že balíčků bude celkem 75. Navíc ani po zaslání objednaných balíčků nebyla encyklopedie kompletní a celková cena za nekompletní encyklopedii se tak vyšplhala na neuvěřitelných 8602 korun.

Nejčastější on-line šmejdské pasti
nevyžádané e-mailové výzvy a inzeráty
nevyžádané charitativní žádosti o peníze
ankety slibující odměny za vyplnění
internetové seznamky a on-line známosti
instalace neověřených softwarů
falešné výzvy od autorit státní moci

Firma odmítala odstoupit od smlouvy a Lorman se tak s ní musel soudit. Spor následně vyhrál. „Rozhodl jsem se bránit, nejsem ovce. Poslali na mne dokonce tvrdou vymahačskou firmu. Zákon je ale v tomto ohledu na mé straně a spor jsem vyhrál,“ sdělil Lorman.

Ovšem lepší než se soudit, je sporu se vyhnout. „Znamená to nereagovat na nevyžádané nabídky a rozhodně neuzavírat jakékoli smlouvy telefonicky. Ústní smlouvy jsou velmi nebezpečné, a to zejména pro seniory, protože souhlas může být vynucen manipulací a kupující nemusí být schopen nabídku objektivně posoudit. Navíc nemá k dispozici záznam dohody a zpětně si nemůže ověřit, k čemu se zavázal. Podvodníci toho zneužívají i v případném soudním řízení,“ radí Marek Pavlovský z advokátní kanceláře Syrůčková, Pavlovský, Hartmannová a spol.

Pamětní mince za polovinu důchodu

Na „výhodnou” nabídku zlatých pamětních mincí zase kývla sedmdesátiletá paní Zdena.

„Dostala jsem e-mail s nabídkou těchto mincí za pět tisíc korun s tím, že je to dobrá investice pro vnoučata. Prý jsem jednu vyhrála a mám o ni zažádat. Snažili se mě prý opakovaně kontaktovat a já nereagovala, takže si mám pospíšit. Zavolala jsem tedy na call centrum a souhlasila se zásilkou. Teď mi chodí každý měsíc medaile. Už je nechci, stojí mne to polovinu důchodu,” svěřila se Zdena.

Firma jí totiž tvrdí, že jim do telefonu řekla, že má zájem o jejich pravidelné zasílání. Dokonce na paní Zdenu poslala vymahače dluhů.

Jak se bránit kyberzločincům
používat selský rozum
instalovat bezpečnostní software
zálohovat zařízení
zaheslovat telefon či tablet
šifrovat důležitá data

Známé z Facebooku půjčila padesát tisíc

Šmejdi se neštítí ani nečestných manipulací s city a důvěrou starších lidí. Na internetových seznamkách pod smyšlenou identitou navážou s obětí důvěrný vztah a pak se z ní snaží citovým vydíráním vylákat peníze, například na léčbu smyšlené vážné choroby.

S falešným přátelstvím se setkala i pětašedesátiletá důchodkyně Martina. „Na Facebooku jsem se seznámila s přítelkyní, která je na tom podobně jako já. Žije sama a vnoučata má daleko. Moc dobře jsme si popovídaly a občas i zavolaly. Najednou se odmlčela a já později s hrůzou zjistila, že je vážně nemocná. Požádala mne o padesátitisícovou půjčku, kterou jsem jí ráda poslala. Pak už se ale neozvala a telefon nebere,” posteskla si Martina.

Podle organizace Život 90, která poskytuje služby a pomoc seniorům, jsou prostřednictvím nekalých on-line praktik ročně okradeny či podvedeny tisíce seniorů a jejich počet strmě roste. Zhruba každý druhý senior využívá e-mail a pravidelně hledá informace na internetu. Podvedených je mnoho, ale jen malá část podvod přizná a ještě menší se aktivně brání. Starší lidé se stydí a nesvěří se ani svým dětem či organizacím, které by jim mohly pomoci.

Anketa

Otevíráte e-maily, jejichž odesílatele neznáte?
Většinou ano. Chci vědět, o co jde.
3,6 %
jen občas ze zvědavosti
10,2 %
nikdy
86,2 %
Celkem hlasovalo 3506 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám