Hlavní obsah

Přehledně: Důležité daňové termíny pro letošní rok

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Daňové přiznání i přehledy pro zdravotní pojišťovnu a okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ) je nutno odevzdat včas, jinak hrozí sankce. Přinášíme přehled hlavních daňových termínů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Letos se odevzdávají daňová přiznání a přehledy za rok 2021. Přehledy vyplňují pouze lidé, kteří alespoň po část loňského roku vykonávali samostatnou výdělečnou činnost, daňové přiznání však vyplňují například i zaměstnanci s příjmy z nájmu nebo zaměstnanci pracující pro dva zaměstnavatele současně.

„Daňové přiznání k dani z příjmů tedy v praxi vyplňuje více občanů než přehledy,“ dodává Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Mazars.

K paušální dani se nově přihlásilo takřka 24 tisíc podnikatelů

Ekonomika

Daň z příjmů

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob je nutno doručit na místně příslušný finanční úřad do tří měsíců po uplynutí zdaňovacího období. Pokud je však daňové přiznání podáno elektronicky, potom se lhůta pro podání daňového přiznání prodlužuje na čtyři měsíce po uplynutí zdaňovacího období a v případě zpracování daňového přiznání daňovým poradcem se lhůta prodlužuje dokonce na šest měsíců po uplynutí zdaňovacího období.

„Základní termín pro odevzdání daňového přiznání za rok 2021 je tedy do 1. dubna 2022, v případě elektronického podání do 2. května a v případě zpracování daňového přiznání daňovým poradcem do 1. července 2022,“ doplňuje Ivanco.

Stát letos vybere na daních od fyzických osob a firem méně než loni

Ekonomika

Přehledy

Přehledy pro zdravotní pojišťovnu a místně příslušnou OSSZ musí být odevzdány do jednoho měsíce po termínu pro odevzdání daňového přiznání. Přehledy za rok 2021 musí být tedy odevzdány do 2. května, 1. června nebo 1. srpna v závislosti na tom, kdy má daňový poplatník termín pro odevzdání daňového přiznání.

„Pozor si musí dát hlavně osoby samostatně výdělečně činné, které změnily zdravotní pojišťovnu od 1. července 2021, v takovém případě totiž musí odevzdat přehled u původní i u nové zdravotní pojišťovny,“ dodává Ivanco.

Nedodržení termínu = pokuta

Všichni daňoví poplatníci by si měli hlídat daňové termíny, protože jejich nedodržení je sankci onováno a pověřené instituce předepisují pokuty. Např. zdravotní pojišťovna může za neodevzdání přehledu uložit pokutu až 50 tisíc korun.

„Zdravotní pojišťovny však při stanovení pokuty zohledňují historii pojištěnce, která hraje při vyčíslení individuální částky pokuty roli,“ říká Ivanco.

Stanjura: Osekáme daňové výjimky, kterými si lidé a firmy snižují odvody

Ekonomika

Daňové tiskopisy při nulové dani

V praxi dochází k situaci, že vyčíslená daň z příjmů je nulová kvůli nízkému daňovému základu a uplatnění daňových slev či je nulové sociální pojištění z vedlejší samostatné výdělečné činnosti z důvodu daňového základu do limitu. I v takových případech je ale nutné daňové přiznání a přehledy odevzdat v zákonných termínech.

Reklama

Výběr článků

Načítám