Hlavní obsah

Pozemky setrvale zdražují, ceny letí vzhůru i na venkově

Pozemky, zejména ty stavební s napojením na sítě či v jejich blízkosti, setrvale zdražují. A to nejen ve velkých městech. Horečně se staví na vesnicích a poptávka po parcelách tak žene ceny vzhůru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Stavební pozemky zdražují v průměru o 11 procent ročně,“ potvrdil Právu Milan Beleščák ze společnosti Audit pozemků. Lidé netouží jen po domech ke svému bydlení, pozemky rostou na ceně i díky touze po rekreaci. Navíc jsou stále více vnímány jako jistá investice.

„Tempo růstu cen pozemků jde ruku v ruce s nárůstem cen rodinných domů. Díky tomu jsou nyní ceny parcel zhruba o polovinu vyšší než v roce 2016,“ řekl šéf realitky a inzertního portálu Bezrealitky.cz Hendrik Meyer.

Tradičně nejvíce rostla cena pozemků v metropolitních prstencích krajských měst. V Praze činí tento rádius třicet kilometrů, v Brně dvacet, přičemž tyto vzdálenosti se posunují.

Nemovitosti zdražují dál. Bez ohledu na virus

Finance

A tak pouhá malá zahrada, na které může člověk postavit akorát maringotku, se už běžně například ve Středočeském kraji prodává za tři čtvrtě milionu. A stavební pozemek? V Bratronicích, okres Kladno, nedaleko křivoklátských lesů a autem za půl hodiny na okraj Prahy, se před půl rokem nabízela tisícimetrová zasíťovaná parcela za tři miliony korun. Dnes je za 3,5 milionu.

Když popojedeme dál, do malebné obce Zbečno, tak zde se ještě dá pořídit metr stavebního pozemku za 1900 Kč u parcely kolem 1300 metrů čtverečních.

„Skokově narostly ceny v řadě horských oblastí, a to kvůli stavebním uzávěrám a nárůstu zájmu lidí o to, trávit dovolenou u nás. Registrujeme nákupy na investici v místech, která ještě donedávna stála stranou zájmu, ale mají potenciál turistického rozvoje,“ doplnil Meyer.

Ruiny zbourali, cena rázem vylétla

„Investiční pozemky, na nichž lze realizovat moderní, ekologické domy, mají smysl. Turistické pronájmy apartmánu či chalupy v přírodě dosahují větších výnosů než nájem z městského bytu,“ míní Martin Kočica z fondu B Nemovitostní investice, a. s.

Příkladem, o kolik může vrůst cena pozemku, je lokalita v jihočeské obci Blato v okrese Jindřichův Hradec. Malebná vesnice, pastviny pro koně, ráj pro cyklistiku a běžky, několik set místních, pár chalupářů, domy a pozemky si zde lidé prodávali hlavně mezi sebou.

Čekáme na propad cen bytů, věříme pozemkům a horám, říká jednatel realitního fondu

Finance

Investiční společnost zde před půl rokem od místního člověka koupila soubor pozemků o ploše 12 500 m2 v ceně 180 Kč/m2.

Podle územního plánu lze na části vybudovat domy pro trvalé bydlení. Jenže parcela byla zatížena zdevastovanými, už desítky let nepoužívanými kravíny. Navíc v jedné z budov i původní vlastník pobýval.

Pro jednotlivce to bylo velké sousto, pro mnohé firmy příliš pracné. Jedna z českých společností se ale do toho pustila. Investovala dalších 1,5 milionu do demolice kravínů a stále ještě nezasíťované pozemky dala do nabídky za 700 Kč/m2 s tím, že kupujícím nabízí i možnost zajistit výstavbu.

Vypracovává plány na malebné zákoutí, kde využije kouzla sousedních stájí, a toho, že je zde dostatek volné, nezastavěné krajiny, aby budoucí obyvatelé měli třeba společné zázemí jako hřiště, ohniště a podobně.

Inzerát byl na realitním serveru 14 dní. Část je už prodaná, část v rezervaci a část si firma ponechává pro další cenový růst.

Místa ubývá

Volného místa zkrátka ubývá, a čeho je méně, to roste na ceně. To je vidět i na Třeboňsku. Typická rekreační oblast zdražuje s tím, jak se mnohá zaměstnání dají dělat na dálku. Příkladem je obec Rapšach: opravené či zánovní domy, pěkně udržovaný kostelík, křižovatka cyklotras, CHKO, tři kilometry k hranici s Rakouskem. A tak není divu, že soubor parcel se zde před rokem prodával za 270 Kč za metr a teď směřuje k prodeji za více než dvojnásobek, přičemž po rozdělení na jednotlivé pozemky to bude nejspíš o dalších 30 procent více.

Přitom třeba penzionů je zde stále málo. Investičně ještě ne tak zcela objevená lokalita, na které nejde prodělat. Místním to určitě tak vyhovuje, že zde není příliš velký cvrkot, ale „náplavám“ a turistům se neubrání asi nikde v Česku. Lidé totiž už hledají i jiná místa než cenově přepálenou Šumavu, která je už stejně drahá jako Praha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám