Hlavní obsah

PIN při platbě kartou nad 500 korun zůstává, banky zvýšení limitu odmítly

Právo, Jakub Svoboda

Na bezpečnější, skutečně bezkontaktní placení v době koronavirové epidemie zřejmě Češi mohou zapomenout. Přestože přenastavení terminálů by mohlo být provedeno poměrně rychle a jednoduše, dál nejspíš budou vyťukávat PIN při každé platbě kartou nad 500 korun. Banky se totiž při změně sumy, u níž je už nutné kód zadat, obávají nárůstu zneužívání karet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zvýšení limitu, aby lidé nemuseli přicházet do styku s tlačítky platebního terminálu, přitom jednoznačně podporuje karetní asociace Visa. „Zvýšení limitu by lidem umožnilo nakupovat snadno a bezpečně bez nutnosti zadávat PIN kód,“ uvedl regionální manažer Visa pro Česko a Slovensko Marcel Gajdoš.

Podle evropské směrnice PSD2 přijaté v loňském roce by tuzemské banky mohly se souhlasem karetních asociací zvýšit limit pro bezkontaktní platby bez zadávání PIN ze současných 20 eur (v Česku platí 500 korun) až na 50 eur (zhruba 1400 korun).

Gajdoš upozornil, že například v Polsku se limit zvýšil na 100 zlotých (zhruba 600 korun) a v Řecku, Irsku a na Maltě je nově PIN požadován až od 50 eur. „Řada dalších evropských zemí se nyní navýšením bezkontaktního limitu zabývá,“ dodal. Například i Turecko oznámilo, že zvýší dosavadní bezkontaktní limit ze 120 lir (zhruba 430 korun) a PIN tak bude třeba zadávat až u plateb přesahujících 250 lir (zhruba 900 korun).

Zvýšení limitu by pomohlo lidi chránit
Marcel Gajdoš, Visa

„Doufáme, že i další evropské země navýší limity pro bezkontaktní platby, aby zákazníci mohli platit za větší nákupy pouhým přiložením karty nebo telefonu k terminálu bez nutnosti zadávat PIN. Spolu s prodejci a našimi finančními partnery jsme připraveni tento krok podpořit,“ prohlásil Gajdoš.

Zdrženlivější je konkurenční karetní asociace Mastercard. Její šéf pro ČR a Slovensko Michal Čarný Právu sdělil, že se zástupci bankovního trhu o případném zvýšení limitu diskutoval a v současnosti není po této změně poptávka.

Provozovatel: změna nastavení je snadná

„Limit 500 korun pro bezkontaktní platby byl nastaven z bezpečnostních důvodů, aby se zamezilo krádežím velkých částek při ztrátě nebo odcizení platební karty. Limit je výsledkem shody celého bankovního trhu,“ konstatoval.

Tuzemské banky, ale například i Garanční systém finančního trhu kvůli riziku případné nákazy koronavirem sice lidem doporučují, aby do pominutí nouzových opatření omezili platbu hotovostí na nutné minimum a upřednostnili bezkontaktní způsoby plateb, zvednout limit placení kartou bez PIN se ale obávají.

Omezte hotovost, plaťte bezkontaktně. Kartou či mobilem

Koronavirus

Podpořit zvýšení limitu se zatím nechystají Česká spořitelna, ČSOB ani Komerční banka (KB). „V tuto chvíli o zvýšení limitu neuvažujeme. Důvodem je především zvýšení rizika zneužití karty. V neposlední řadě by šlo o krok technicky náročný, který by vyžadoval zásah u každého z uživatelů terminálů. Podmínkou by byla také shoda na celém karetním trhu v ČR,“ sdělil Právu mluvčí KB Michal Teubner.

Podle Jany Karasové z Air Bank by změna limitu zabrala několik týdnů. „Zvýšením limitu by vzrostlo i riziko podvodů, a především během přechodu na nový limit by se velmi zvýšilo riziko technických problémů,“ uvedla už dříve pro Právo.

Mluvčí největšího provozovatele platebních terminálů, společnosti Global Payments, Ondřej Holoubek ale upozorňuje, že proces by mohl proběhnout relativně rychle. „Přenastavení terminálů je bezproblémové, udělali bychom ho vzdáleně,“ řekl Právu.

Anketa

Zvýšili byste limit 500 korun k zadání PIN při platbě bezkontaktní kartou?
Ano, klidně natrvalo
20,1 %
Ano, ale jen dočasně kvůli epidemii koronaviru
6,7 %
Ne
73,2 %
Celkem hlasovalo 3738 čtenářů.

Reklama

Související články

Banky zjednodušují platby přes internet

Placení na internetu je pro ty, kteří preferují převod z účtu, v současné době zase o něco jednodušší. Pro takový způsob úhrady na e-shopech, který užívá až...

Přihlašování k účtu bude bezpečnější

Některé banky mění v těchto dnech klientům způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Lidem, kteří se dosud ke svým účtům přihlašovali pouze zadáváním...

Výběr článků

Načítám