Hlavní obsah

Otcovská se prodloužila na dva týdny, přerušit ji nelze

Počínaje lednem 2022 se tzv. otcovská dovolená o týden prodloužila. Otcové čerstvě narozených dětí tak mohou s matkou a dítětem zůstat doma dva týdny. Po tuto dobu mají nárok na dávku otcovské poporodní péče.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„U dávky otcovské poporodní péče, otcovské, se od 1. ledna 2022 prodlužuje podpůrčí doba, po kterou náleží otcovská, z dosavadního jednoho týdne na dva týdny, (tj. na 14 kalendářních dnů). Nadále však platí, že otcovskou nelze přerušovat, je nutné ji vyčerpat v celé délce,” upozorňuje na svých stránkách Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Na dávku mají nárok otcové, kteří se v den nástupu na otcovskou účastní nemocenského pojištění. Pokud jste zaměstnaní, platí ho za vás zaměstnavatel. Pokud podnikáte, pro nárok na dávku je třeba, abyste si tzv. dobrovolné nemocenské pojištění platili alespoň tři měsíce před nástupem na otcovskou dovolenou. Otec dítěte musí být pochopitelně zapsán v jeho rodném listě, rodiče ale sezdaní být nemusí.

Na dávku mají nárok otcové, kteří se v den nástupu na otcovskou účastní nemocenského pojištění

Kde najít formulář

Pokud se rozhodnete otcovskou dávku čerpat, musíte zaměstnavatele požádat o volno v souvislosti s narozením dítěte. Zároveň mu předáte „Žádost o dávku otcovské poporodní péče (otcovskou)”. Tento formulář si můžete stáhnout z webu ČSSZ, případně je k dispozici i na pracovištích Okresních správ sociálního zabezpečení (OSSZ). Zaměstnavatel vyplní druhou stranu a po uplynutí 14 dnů odešle potřebné doklady OSSZ, která o dávce rozhodne a vyplatí ji. Pokud jste OSVČ, předáte žádost o dávku přímo příslušné OSSZ.

Jaká je výše dávky

Výpočet výše dávky otcovské poporodní péče je stejný jako u mateřské, resp. peněžité podpory v mateřství. Za kalendářní den tak bude činit 70 procent redukovaného denního vyměřovacího základu mzdy, který se zpravidla zjišťuje z příjmu za 12 kalendářních měsíců před nástupem na dávku. U osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) se vychází z úhrnu měsíčních základů pojistného v rozhodném období před nástupem na dávku. Průměrný denní příjem se upravuje (redukuje) pomocí tří redukčních hranic.

Pokud například průměrný hrubý měsíční příjem otce činí 40 tisíc korun, je denní vyměřovací základ 1315 korun. Výše otcovské pak představuje 12 824 korun (70 procent z 1308 Kč krát 14 dnů).

Příklad: Jak se počítá výše dávky otcovské poporodní péče
Vyměřovací základ (1) otce dítěte je 40 tisíc korun Denní vyměřovací základ pro otcovskou (DVZ) neredukovaný (2) je 1315 korun Orientačně odpovídá průměrnému měsíčnímu příjmu ve výši 35 tisíc korun.
Podrobný výpočet otcovské: Redukce DVZ - z částky do 1298 Kč se započítá 100 %: 1298 Kč - z částky nad 1298 Kč do částky 1946 Kč se započítá 60 %: 10,20 Kč - z částky nad 1946 Kč do částky 3892 Kč se započítá 30 %: 0 Kč - k částce nad 3892 Kč se nepřihlíží Redukovaný DVZ činí 1308 korunOtcovská činí 70 % z redukovaného DVZ tedy, tedy 70 % z 1308, tj. 916 x 14 dnů = 12 824 korun.
Poznámky: (1) Vyměřovací základ je průměr započitatelných hrubých příjmů v tzv. rozhodném období, což je zpravidla 12 kalendářních měsíců před měsícem, v němž vznikla dočasná pracovní neschopnost či jiná sociální událost (2) DVZ je vyměřovací základ připadající na jeden kalendářní den

Do konce loňského roku platilo, že na otcovskou musel čerstvý otec nastoupit během šestinedělí (tedy do šesti týdnů ode dne narození dítěte). Nově se v některých případech období nástupu prodlužuje. Pokud jsou dítě nebo jeho matka ze zdravotních důvodů hospitalizováni, období nástupu na otcovskou se prodlouží o dny pobytu v nemocnici, které spadají do šestinedělí. Pokud by v průběhu hospitalizace dítěte doba šestinedělí uplynula, může otec na otcovskou nastoupit po skončení hospitalizace, a to v období, které trvá tolik dnů, kolik trvala hospitalizace v období šestinedělí (nejdéle však do jednoho roku věku dítěte).

„Za ‚hospitalizaci dítěte ze zdravotních důvodů na straně dítěte nebo matky dítěte‘, o kterou se období pro nástup na otcovskou prodlužuje, se však nepovažuje pobyt matky s dítětem v porodnici po porodu, při kterém je poskytována standardní péče (tj. obvykle tři až pět dnů dnů),” uvádí ČSSZ.

V případě, že otec nastoupí na otcovskou v období po uplynutí šesti týdnů ode dne narození dítěte, musí doložit potvrzení lékaře o době hospitalizace dítěte ze zdravotních důvodů dítěte nebo matky, o které se toto období prodlužuje. K tomu slouží tiskopis „Potvrzení o hospitalizaci dítěte ze zdravotních důvodů na straně dítěte nebo matky“, který je od 1. ledna 2022 přístupný na ePortálu ČSSZ.

Reklama

Výběr článků

Načítám