Hlavní obsah

Na platbu daně z nemovitosti je již jen pár dní

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Daň z nemovitých věcí se i díky loňským rekordním prodejům bytů, domů, chat a chalup týká čím dál většího množství lidí. Čas na její zaplacení se krátí, musí se uhradit nejpozději do 31. května.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Platba daně z nemovitosti a její termín

Do částky pět tisíc korun se daň platí najednou. „Pokud je částka vyšší, lze ji bez domluvy s finančním úřadem uhradit maximálně ve dvou splátkách. První polovina musí být uhrazena v květnovém termínu, druhá pak ve většině případů nejpozději do 30. listopadu,“ připomíná daňový poradce společnosti Kodap Vít Sedlák.

Lidé jsou o daňové povinnosti informováni tradičně formou složenky, kterou obdrží do svých poštovních schránek. Nejzazším termínem, do kdy by měla složenka doputovat do schránky, je podle Finanční správy 25. květen. To se netýká těch, kteří jsou přihlášení k zasílání informace prostřednictvím e-mailu či platí daň prostřednictvím SIPO.

Pokud je částka vyšší, lze ji bez domluvy s finančním úřadem uhradit ve dvou splátkách
Vít Sedlák, KODAP

Jak zaplatit daň z nemovitosti

Daň z nemovitosti lze uhradit několika způsoby. Pokud vám dorazí složenka, nejsnazší je využít bankovní převod, který zjednodušuje uvedený QR kód.

Další možností je úhrada složenky na poště, případně lze daň uhradit také osobně v pokladně finančního úřadu.

„Platbu je třeba zaslat na finanční úřad odpovídající kraji, ve kterém se vaše nemovitost nachází. Máte-li nemovitost ve více krajích, pak je třeba hradit daň na více různých účtů,“ upozorňuje Sedlák.

Aukce nemovitostí jsou stále častější. Jak nenaletět a neprodělat

Finance

Co hrozí při nezaplacení

Není-li daň z nemovitých věcí uhrazena do konce května, vzniká u finančního úřadu dluh. Ten je od čtvrtého dne po splatnosti, tedy od 4. června 2021 úročen roční sazbou 8,25 procenta. Úrok do 1000 korun za rok na jedné dani se nepředepisuje, tedy trest za pozdní úhradu nízkých částek při relativně krátkém zpoždění nehrozí.

Co však při daňovém dluhu hrozí, je exekuce. Správce daně je totiž oprávněn exekuovat dlužnou částku z účtu vedeného u některé z bank v ČR, dodává Sedlák.

Od června nebude možné anonymně nahlížet do internetového katastru nemovitostí

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám