Hlavní obsah

Měřiče tepla budou muset být dálkové

Právo, svj

V návaznosti na novou evropskou směrnici z loňského prosince se budou v Česku měnit předpisy pro měření a rozúčtování tepla. Z nových měřičů a indikátorů vytápění se budou muset dát údaje odečítat na dálku. Obyvatelé bytů také budou dostávat informace o spotřebě tepla a teplé vody častěji.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Směrnice o zvyšování efektivity využití tepla mj. říká, že v bytových domech a ve víceúčelových budovách s ústředním zdrojem vytápění se mají nainstalovat individuální měřiče spotřeby, aby bylo možné měřit spotřebu tepla či chlazení nebo teplé užitkové vody u každé ucelené části budovy, pokud je to technicky proveditelné a nákladově efektivní z hlediska přiměřenosti ve vztahu k potenciálním úsporám energie.

Nové již od října 2020

V případě, že použití individuálních měřičů by bylo technicky neproveditelné nebo by jejich užití bylo nákladově neefektivní, měly by se pro měření spotřeby tepla na každém radiátoru použít individuální indikátory, podle kterých by se náklady na vytápění měly rozdělovat.

Finanční poradna: Tipy, jak ušetřit v topné sezoně

Finance

Měřiče a indikátory pro rozdělování nákladů na vytápění, které budou nainstalované po 25. říjnu příštího roku, by přitom měly být podle směrnice dálkově odečitatelné.

Ty měřiče a indikátory, které již byly nainstalovány, ale dálkově odečitatelné nejsou, musí být vybaveny možností dálkového odečítání nebo nahrazeny dálkově odečitatelnými přístroji do začátku roku 2027.

Tato povinnost by padla jen tehdy, pokud by členský stát EU prokázal, že to není nákladově efektivní varianta.

Finanční poradna: Jak reklamovat vyúčtování služeb či energií

Finance

„Podle informací rozúčtovacích firem i u nás stále přibývá domů, ve kterých již byly instalovány měřiče tepla nebo indikátory vytápění a bytové vodoměry s dálkovým rádiovým odečtem. Jde však o to, že bude nutno instalaci měřičů s dálkovými odečty zavést i do českých předpisů jako povinnost,“ sdělil k tomu Právu výkonný sekretář Asociace rozúčtovatelů nákladů na teplo a vodu (ARTAV) Jaromír Pohanka.

V další části směrnice se podle Pohanky uvádí požadavek, aby spotřebitelé byli informováni o své individuální spotřebě častěji než jednou ročně při vyúčtování záloh. „Základní požadavek je na informování nejméně dvakrát ročně a na požadavek konečných spotřebitelů čtyřikrát za rok. Při zavedení modernějších způsobů odečtu v dalších létech se předpokládá ještě častější informování, až jednou měsíčně,“ dodal Pohanka.

Reklama

Související témata:

Související články

Za topení si připlatíme až tisíce

V Česku začala topná sezona a ve většině případů si lidé proti té loňské budou muset připlatit. Někdy v úhrnu poměrně drobně, jindy ale až o několik tisíc...

Výběr článků

Načítám