Hlavní obsah

Lidé naletí podvodníkům na tklivé příběhy a dají jim tisíce

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podvodníci zpívají lidem pořád ty samé písničky a ti jim na ně v dobré víře, že pomáhají bližnímu, často skočí. Za tklivé příběhy poškození zaplatí tisíce až desetitisíce korun. Obvykle půjčí někomu peníze v domnění, že mu pomáhají v tíživé situaci, a zpět už neuvidí ani korunu. Nebo předem zaplatí poplatek za něco, co je kdesi ve hvězdách.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Aneta Florová alias Pipka23 lákala z mužů peníze.

Článek

Podle policejní statistiky takoví podvodníci za prvních sedm měsíců letošního roku v Česku obrali už přes sedm tisíc lidí či firem a přišli si na 3,5 miliardy korun. Zpět se však policistům podařilo zajistit jen 12 000 korun.

Ukázkový je případ podvodnice z Bruntálu, jejíž dovolání proti podmínečnému odsouzení definitivně zamítl letos v červnu Nejvyšší soud.

Podvodnice se vydávala za zdravotní sestru a vyprávěla mužům srdcervoucí patálii, že je samoživitelka s nezletilým synem a nemocnici musí platit velké peníze za drahý přístroj, který někdo poškodil. Pokud tak neučiní, skončí na dlažbě.

Vše však bylo od začátku do konce vymyšlené. Žena dlouhodobě nepracuje, žije ze sociálních dávek.

Z pětice mužů, s nimiž se náhodně seznamovala například před obchodními domy, vymámila během jednoho roku po menších i větších částkách 120 tisíc korun. Nakukala jim, že si peníze jen půjčí a rychle je bude vracet. Přitom neměla z čeho.

Odsouzena byla na rok a čtyři měsíce s dvouletou podmínkou a na krku má exekuce. Není však, co jí vzít.

Pipka23 je uvrtala do úvěrů za milión

Muže obrala před třemi lety, její případ se ale uzavřel až letos, neboť i z relativně malého trestu se snažila stůj co stůj vykroutit. I když vše bylo jasné, u krajského a poté u Nejvyššího soudu ze sebe drze dělala div ne oběť. Tvrdila, že se o peníze těch mužů neprosila a nic jim neslibovala.

Takovými případy podvodníků-vypravěčů, kteří hrají na dobrá srdce či nějaké slabé místo poškozených, se to v policejních hlášeních hemží. Ke klasice patří sliby společného štěstí.

V Brně takto řádila například třiadvacetiletá „Petra z Rajhradu“. Seznamovala se přes internetový portál a muže z úvah na vážnější vztah neodrazovala ani její výmluvná internetová přezdívka Pipka23.

Poškozeným namluvila, že je policistka a má možnost odkoupit služební byt. Téměř stejně starý muž se jí nechal tak zmanipulovat, že pod jejím dohledem si šel vzít úvěr a celých 195 tisíc korun jí předal.

Takto podvedených, kteří se kvůli Pipce23 až po uši zadlužili, bylo více.

Pustili ji na amnestii

Celkem si přišla na více než jeden milión korun. Třicetiletou podvodnici z Roudnice nad Labem zase letos museli z vězení pustit kvůli amnestii.

Obratem toho využila k tomu, že ze starší ženy z Hradce Králové vylákala 240 tisíc korun pod záminkou sjednání důchodového připojištění. To nesjednala a ještě nějakou dobu podvedenou udržovala ve víře, že jí peníze vrátí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám