Hlavní obsah

Kvůli válce na Ukrajině se o své finance bojí víc Čechů než kvůli růstu cen energií

Novinky, bab

V posledních týdnech narušují finanční plány českých domácností nejen vyšší ceny energií či rostoucí inflace, ale lidé se o své peníze bojí i kvůli válce na Ukrajině. Strach pociťují dokonce více než právě kvůli růstu inflace nebo zdražování energií.

Foto: Novinky

Která událost bude mít největší dopad na osobní finance Čechů.

Článek

Průzkum agentury Ipsos pro společnost Generali Investments CEE ukázal, že celkem 95 procent Čechů v tuto chvíli pociťuje značnou nervozitu ohledně svých financí.

Jejím nejčastějším zdrojem je válka na Ukrajině, kterou označilo za hlavní zdroj svých obav 33 procent lidí. Růstu cen energií se nejvíce bojí 28 procent oslovených a čím dál vyšší inflace pak 27 procent Čechů.

Inflace dál letí nahoru, překonala 11 procent

Ekonomika

Jen čtyři lidé ze sta jako hlavní důvod své finanční nejistoty označili pandemii covid-19.

Každý osmý vybírá úspory

V reakci na válku na Ukrajině jen třetina lidí neplánuje změnit způsob, jakým nakládá se svými úsporami. Necelé dvě pětiny lidí ale o tom uvažují. Ti, kteří už nějaké změny provedli, se nejčastěji rozhodli vybrat své peníze a držet je doma v hotovosti. V průzkumu to potvrdilo 13 procent Čechů, a dokonce téměř pětina mladých do 26 let.

„Vybírat si úspory v hotovosti nyní rozhodně nedoporučujeme. Svou roli v tom může hrát i nižší hodnota koruny, která může být i přes devizové intervence České národní banky nestabilní. Kromě toho platí, že hodnota většiny investičních produktů je nyní na nízké úrovni vlivem nestabilních trhů, takže pokud z nich lidé svoje finance stáhnou teď, skutečně o část finančních prostředků mohou přijít,“ upozornil Marek Beneš ze společnosti Generali Investments.

České banky před krachem? Pusté fámy, a navíc trestné, upozorňuje ČNB

Válka na Ukrajině

Někteří své peníze přesunuli do konzervativnějších produktů, jako jsou například spořicí účty, či nakupují zlato.

„Aktuálně investoři přistupují ke zlatu jako k bezpečnému přístavu a zvýšený zájem tlačí cenu drahých kovů nahoru. A nutno podotknout, že také cenu energií nebo například pšenice. Pokud by ale globální trhy zachvátily panické výprodeje v reakci na další eskalaci, nezůstalo by v první vlně ušetřeno patrně ani zlato. Pod tlakem potřeby hotovosti by investoři realizovali část zisků a byli nuceni likvidovat aktiva. Stejně se to stalo i během začátku pandemie před dvěma lety anebo během finanční krize v roce 2008,“ doplnil Patrik Hudec z Generali Fondu zlatého.

Bezpečný přístav v době krize. Zlato se blíží devítiměsíčnímu maximu

Ekonomika

Téměř dvě třetiny Čechů počítají s tím, že o část svých financí přijdou. Nejčastěji jsou připraveni na ztrátu ve výši kolem 10 procent (23 procent respondentů) či ve výši pěti procent (16 procent respondentů). Zhruba každý osmý počítá s maximálně 20procentní ztrátou, téměř stejný počet pak i se ztrátou vyšší než 20 procent.

Jak by měli Češi reagovat na současnou situaci na Ukrajině v oblasti svých financí?
Nepanikařit – tak jako v každé jiné situaci, i nyní je zapotřebí především zachovat klidnou hlavu
Vyčkat – situace na finančních trzích je nyní velmi neklidná, není proto vhodné činit unáhlené kroky, jejichž důsledky teď není možné předvídat
Poradit se – před každým velkým finančním rozhodnutím je důležité se poradit se svým bankovním či investičním poradcem
Zdroj: Generali Investments

Anketa

Která z těchto událostí vás nejvíce znervóznila ohledně vašich financí?
Válka na Ukrajině
64,5 %
Růst cen energií
14,3 %
Růst inflace
12,7 %
Pandemie covid-19
1,8 %
Žádná z uvedených
6,7 %
Celkem hlasovalo 23320 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám