Hlavní obsah

Končí DVB-T, televize je třeba přeladit

Právo, Martin Procházka

Ve středu minutu před půlnocí se na vysílačích Cukrák a Žižkov, které pokrývají televizním signálem Prahu a střední Čechy, vypne vysílání programů České televize v dosavadním standardu DVB-T a o půlnoci bude zahájeno vysílání v novém standardu DVB-T2.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Aby bylo poté možné vysílání České televize sledovat, je nutné po půlnoci přeladit televize nebo set-top boxy, které jsou na nové vysílání připraveny, na nové kmitočty. To se provede automatickým laděním a nezabere to mnoho času. Po­dle odborníků ale přeladění až třetina lidí sama nesvede.

„Velký problém vidím v naladění programů v bytech vlastníky nebo nájemníky. Můžeme očekávat, že spousta lidí, až 30 procent populace, nebude umět přístroje naladit, protože nejsou technicky zdatní,“ řekl Právu obchodní manažer společnosti PROMSAT CZ Václav Bílek.

Prodeje set-top boxů a televizí raketově rostou

Internet a PC

Jde zejména o starší občany, kteří žijí sami a s televizorem vůbec nemanipulují. Těmto lidem jsou připraveni pomoci experti. V takovém případě je ale nutné počítat s tím, že je to bude stát několik stovek korun. „Jde o výjezd technika, ujeté kilometry a provedenou práci. To stojí peníze,“ dodal Bílek.

Přestože drtivá většina lidí o vypnutí stávajícího signálu ví, část domácností je ještě nepřipravena. Buď nemají televizi či set-top box s podporou DVB-T2, nebo nemají správně nastavenou anténu na bytovém domě. „Myslím, že připraveno není asi 25 procent domů,“ prohlásil Bílek.

Levné set-top boxy až na jaře

Horší situace ale podle něho nastane v lednu, kdy se na stávajících frekvencích začne vypínat vysílání České televize mimo Prahu a střední Čechy, ale také vysílání komerčních stanic. Protože bude antény možné naladit až po změně kmitočtů, mohou být podle Bílka někteří lidé v bytových domech bez televizního vysílání i více než deset dní.

Konec DVB-T klepe na dveře. Jak vybrat nový televizor či set-top box

Testy

Cenově nejpřijatelnější set-top boxy pro přijímání nového signálu, které se prodávaly za přibližně 500 korun, na trhu už nyní nejsou a v nejbližší době k sehnání nebudou.

„Je docela pravděpodobné, že do jara bude vše zpět v normálu a ceny set-top boxů se vrátí na původní hladinu,“ sdělila Právu mluvčí Alzy.cz Patricie Šedivá.

Podle tiskové mluvčí prodejen elektroniky Datart Evy Kočicové se levnější set-top boxy do nabídky vrátí s ústupem tlaku na enormní zásobování a návratem k jejich dovozu po vodě.

Standard DVB-T2 představuje budoucnost

Jak na to

„Lodní doprava se musela u některých značek set-top boxů pro zajištění včasných dodávek zaměnit za leteckou. Tím urychlujeme dodání do skladů v ČR o téměř šest týdnů, současně se však náklady letecké dopravy promítají do konečné ceny set-top boxů. Stále však v naší nabídce držíme levnější set-top boxy, v cenové hladině do 800 korun,“ uvedla Kočicová.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám