Hlavní obsah

Jak předejít tahanicím o dědictví. Jistotou je notářská závěť

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spory o dědictví potkají většinu Čechů. Je to i tím, že se lidé hojně rozvádějí, uzavírají jiné svazky a do sporů vstupují potomci z různých vztahů. Vznikají tak četné vazby, očekávání a nároky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Se spory o majetek při dědictví se již setkaly téměř tři čtvrtiny lidí,“ potvrdil advokát Pavel Strnad z advokátní kanceláře Polverini Strnad. Notáři a na pozůstalostní řízení specializovaní soudci mu dávají za pravdu.

Jak probíhá dědické řízení a kolik zaplatíte notáři

Finance

Lidé se pak kvůli majetku nezřídka dopouštějí různých ústrků. Paní Eliška M. z Prahy se před lety s přítelem přestěhovala do jeho rodinného domu mimo ruch hlavního města. Přítel měl dospělého syna z předchozího manželství. Vládly mezi nimi velmi špatné vztahy, nemluvili spolu.

Eliška a její přítel se už brát nechtěli. Jenže o dva roky později přítel zahynul při autonehodě. Předtím ovšem sepsal závěť, jíž syna vydědil a veškerý majetek odkázal přítelkyni. Závěť byla podepsána za přítomnosti dvou svědků.

Vydědit potomka nelze šmahem, manželku nebo manžela ano

Finance

Jenže nakonec dopadlo vše úplně jinak. Syn zažaloval neplatnost vydědění a poté, co jeden ze svědků zemřel, přidal se na synovu stranu druhý svědek a společně pak před soudem prokázali, že podpis zemřelého svědka nebyl pravý.

Soud rozhodl o neplatnosti závěti, syn tak dle zákona zdědil veškerý majetek včetně rodinného domu a paní Eliška byla podle Strnada nucena se vystěhovat.

Manžel mě vydědil. Měl na to podle zákona právo?

Finance

Jistá soudkyně zase vzpomíná na jiný vleklý dědický spor, kdy seniorka měla podepsat závěť v nemocnici. V závěti byl jeden z potomků zcela vynechán a ten pak žaloval neplatnost závěti.

„Vypadalo to, že paní skutečně závěť podepsala. Nechala jsem provést znalecký posudek na pravost podpisu. Ukázalo se, že byl falšovaný. Byl totiž úplně stejný jako jeden z předložených pravých vzorů, přičemž nikdo se nikdy nepodepíše úplně navlas stejně,“ vzpomíná soudkyně.

Raději k notáři

Strnad proto doporučuje vždy sepsat závěť u notáře. „Taková závěť je registrovaná v evidenci vedené Notářskou komorou ČR,“ zdůraznil.

„Veřejná listina je nejvyšší forma listiny. Můžete mít soukromou listinu i s ověřeným podpisem, ale pouze veřejná listina zajišťuje předpoklad správnosti a pravosti. Nemusíte dokazovat, že to, co je napsáno v notářském zápisu, je správné,“ vysvětlil prezident Notářské komory ČR Radim Neubauer.

Finanční poradna: Jak správně sepsat závěť

Finance

„Naopak protistrana, jež to případně v budoucnosti zpochybňuje, musí dokazovat, že to správné a pravé není. U soukromé listiny je to opačně, tam naopak správnost musíte dokázat vy,“ dodal.

Podle něho když sepíšete závěť doma, tak je sice platná, jenže někdo pak může u soudu namítat, že není sepsána vlastní rukou. „Pokud ji sepíše notář, tak taková námitka nepřichází vůbec v úvahu, stejně jako pozdější tvrzení, že zůstavitel nebyl při smyslech, když ji sepisoval,“ dodal Neubauer.

K vydědění dětí musí být důvod

  • Vydědit u notáře jednou větou, bez zdůvodnění, lze jen manželku.
  • U dětí musí být již prokazatelný a pádný důvod, obecně vymezený zákonem.
  • Důvodem může být např. dlouhodobý nezájem o zůstavitele.
  • I ten se ale může později u soudu zkoumat, zda nebyl způsoben např. dřívějším menším zájmem rodiče o potomka či třeba odletem za oceán.

Podle Strnada závěť u notáře sice nelze zpochybnit po formální stránce, ale zároveň ani závěť sepsaná notářem nemusí garantovat, že se podle ní bude dědit.

„Platí totiž, že později sepsaná závěť zrušuje předchozí. Zůstavitel tak může sepsat před svědky závěť zcela odlišného obsahu než před notářem. Doporučujeme proto upravit alespoň část majetkových vztahů ještě za života a předcházet tak sporům mezi dědici,“ podotkl Strnad.

Za notářský zápis o závěti, poplatek Notářské komoře ČR a další související služby notáře zájemci zaplatí zhruba 2200 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám