Hlavní obsah

Češi přistavují a opravují o sto šest, úvěry na rekonstrukce frčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S tím, jak raketově zdražují nemovitosti, Češi přistavují a opravují své stávající byty a rodinné domy, aby zajistili rodině střechu nad hlavou a často i využili více času v pandemické izolaci. Kdejaká půda, garáž, stodola jsou teď dobré.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Stavební spořitelny hlásí rekordní počet úvěrů na rekonstrukce a stavební firmy nárůst práce pandemii navzdory. Na řemeslníky se čeká i skoro rok.

„Řada lidí vidí cestu k lepšímu bydlení v rozšíření a úpravách nemovitostí, které již vlastní. Přístavbami, půdními vestavbami nebo předěláním nebytových prostor, jako jsou garáže, na obytné místnosti,“ potvrdil tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

„Jen loni poskytly stavební spořitelny téměř 20 tisíc úvěrů na rekonstrukci a modernizaci bydlení. Průměrná výše úvěru přesáhla 400 tisíc korun,“ dodal.

Jak zafinancovat rekonstrukci bytu

Jak na to

Řemeslníci na roztrhání

Zájem o financování přestaveb registrují i banky. „Financujeme především rezidenční výstavby a rekonstrukce, přičemž meziročně evidujeme třicetiprocentní nárůst,“ sdělila Právu mluvčí Trinity Bank Eva Čerešňáková.

Podle Českého statistického úřadu bylo jen loni zahájeno téměř 5000 rekonstrukcí včetně přístaveb, vestaveb nebo přeměn nebytových prostor na prostory bytové. V meziročním srovnání se jedná o desetiprocentní nárůst. Ruku v ruce s tím v meziročním srovnání vzrostl objem úvěrů ze stavebního spoření o bezmála 37 procent.

Lidé se nyní více pouštějí do úprav bydlení

Finance

„Objednávek máme více než před rokem. Jsme do zimy plní. Řemeslníky si držíme, páteří jsou už léta osvědčení lidé, nejsme závislí na cizincích. Samozřejmě je potřeba řemesla zaplatit. V chodu a obratu nás pandemie nijak nezasáhla,“ shrnul Viktor Truhlář, šéf stavební firmy Interwand specializované na rekonstrukce interiérů ve vyšších standardech.

Modernizace bytu či rodinného domu, přístavba či přestavba třeba garáže je typicky zakázka pro firmy do deseti lidí a živnostníky. A ti nevědí, kam dřív skočit. „Na kvalitní řemeslníky se zkušenostmi a historií si dnes počkáte výrazně déle než dřív. Všichni mají plno práce. Počítejte s tím, že mají zakázky běžně nasmlouvány až na tři čtvrtě roku dopředu,“ potvrdil šéf stavební společnosti Kasten Aleš Kocourek.

Portál NejŘemeslníci.cz registruje patnáctiprocentní nárůst poptávky po stavebních řemeslnících. Nejvyhledávanější jsou zedníci (15 procent všech poptávek) a kompletní stavební činnost a rekonstrukce (osm procent).

Více se buduje svépomocí

Zároveň se vrací trend z časů před 30 lety – svépomoc. Ne všechny rodiny mají tolik hotovosti a takové příjmy, aby dosáhly na hypotéku, například na byt pro potomky.

„Využijí stavebního spoření, přičemž přístavbu, přestavbu či rekonstrukci realizují víceméně svépomocí,“ uvedl specialista na řízení staveb Milan Beleščák z firmy Audit pozemků.

„Roste poměr zakázek, kde si zákazník objednává řemeslnou firmu pouze na dílčí práce a část pak realizuje svépomocí,“ přikývl šéf NejŘemeslníci. cz Martin Ekrt.

To, že budují velcí i malí, vidí rovněž prodejci materiálů. „Celkový počet poptávek je letos přibližně stejný, ovšem rostou ty na rekonstrukce. Vzrůstá obliba epoxidových podlah, polyuretanových nátěrů nebo chytrých omítek na fasády,“ řekl obchodní ředitel značky Weber Robert Mikeš.

Navzdory pandemii roste také prodej například desek, které u příček svými vlastnostmi prakticky nahrazují klasickou cihlu. „Je to rychlé, čisté, ideální pro rekonstrukce,“ poznamenala Nikola Hoffmann ze skupiny Saint-Gobain.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám