Hlavní obsah

Jak zafinancovat rekonstrukci bytu

Právo, Dana Jakešová

I malá rekonstrukce vyjde na desítky tisíc korun, u těch větších se pak náklady pohybují ve statisících. Pokud vaše rezervy nejsou tak vysoké, lze rekonstrukci zafinancovat úvěrem. Na výběr je několik typů.

Foto: Velux

Proměnit starou půdu v komfortní prostor pro bydlení je finančně hodně náročné. V tomto případě stojí za to uvažovat i o financování hypotékou.

Článek

Hypotéka

„Na rekonstrukci je možné využít hypotéku, tedy stejný produkt jako pro koupi nemovitosti,“ říká Zuzana Filipová z Moneta Money Bank. Splatnost hypotéky může být až 30 let.

Kromě bonity (příjmů) budete muset dokládat i dokumenty k samotné rekonstrukci (např. projekt, někdy také položkový rozpočet apod.).

Foto: Rako

Nová koupelna patří mezi častý cíl rekonstrukcí.

Atraktivní je u této možnosti především úroková sazba. Aktuálně je podle Hypoindex.cz průměrná úroková sazba hypoték 1,96 % p. a. Odvrácenou stranou mince je fakt, že vždy musíte dát bance do zástavy nemovitost.

Stavební spoření

Nejčastější volbou je úvěr ze stavebního spoření, kde není nutná zástava nemovitostí ani u vyšších statisíců. Sazby jsou o něco vyšší než u hypotéky, zhruba mezi 3,5 až 4,5 %.

„Umíme poskytnout nezajištěný úvěr až do jednoho milionu korun s úrokovou sazbou 3,5 %,“ potvrzuje Tomáš Kofroň z ČMSS. Doba splácení úvěru ze stavebního spoření je standardně až 20 let.

Ani v tomto případě se nevyhnete papírování. Podmínkou je vztah k financované nemovitosti, tedy vlastník, případně i nájemník se svolením pronajímatele. Bude nutné doložit své příjmy. I v tomto případě musíte mít doklady k rekonstrukci, např. fotografie stavu před rekonstrukcí a rozpočet plánovaných oprav.

Foto: Trachea

Rekonstrukci kuchyně lze zafinancovat úvěrem. Nejčastěji je využíván ten ze stavebního spoření.

Způsob čerpání peněz a dokladování rekonstrukce se může lišit spořitelna od spořitelny. „My jsme konzervativnější a vyžadujeme předkládání faktur v průběhu rekonstrukce,“ říká Tomáš Kofroň. Jinde si můžete vybrat i z více variant.

Při rekonstrukci myslete i na detaily, s rozpočtem si nechte poradit od profesionála

Jak na to

Spotřebitelský úvěr

Třetí variantou je spotřebitelský úvěr. Jeho splatnost je obvykle kratší, nejčastěji 7 až 10 let. Úrokovou sazbu lze získat zhruba od čtyř procent.

Foto: Asko - Nábytek

Nové vybavení pokoje není tak velkou položkou. V tomto případě je vhodným možným řešením i spotřebitelský úvěr s kratší dobou splatnosti.

Anketa

Víte, jak byste financovali eventuální rekonstrukci svého domova?
Ano, samozřejmě.
71,1 %
No... Tuším...
7,3 %
Nepřemýšlím o tom.
5,9 %
Takhle narychlo asi ne.
5,9 %
Nemám nejmenší ponětí.
9,8 %
Celkem hlasovalo 287 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Plánujete rekonstrukci? Pozor na tyto chyby

Připravený projekt na stavbu domu či přestavbu bytu je nezbytností, která ušetří spoustu starostí. Ale také je dobré se předem zajímat o technologické postupy;...

Výběr článků

Načítám