Hlavní obsah

Lidé se nyní více pouštějí do úprav bydlení

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během letních měsíců Češi jen neodpočívají, více než polovina se podle svých plánů pustila do zvelebování domácností či zahrad. Většina rekonstrukci či nákup nového vybavení financuje z úspor, zadlužit se míní jen zhruba desetina Čechů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Článek

Na tom, jak mnozí Češi tráví letní měsíce, se z velké části podepsala i pandemie koronaviru. Nejen že kvůli ní museli lidé přehodnotit své plány týkající se cestování, zároveň jim nucený pobyt doma během nouzového stavu otevřel oči a ukázal nedostatky v jejich bydlení.

Více než polovina lidí (53 procent) se tak během léta rozhodla pustit do rekonstrukce, případně investovat do dalšího zvelebování svého bytu, domu či zahrady, ukázal průzkum společnosti Fair Credit.

Rekonstrukce i nákup vybavení

A co mají Češi v plánu? Nejčastěji lidé nakupují nové vybavení do svých domácností (45 procent). Více než dvě pětiny (42 procent) se pouští do rekonstrukce svého bytu či domu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Do čeho budou Češi v létě investovat.

Na úpravu zahrady či balkonu se chystala více než třetina (35 procent) dotázaných, každý zhruba šestý až sedmý plánuje rekonstrukci či dovybavení své chaty nebo chalupy.

Letní investice do svých domácností a rekreačních nemovitostí zaplatí nejčastěji z úspor a dostupné hotovosti, v průzkumu to zmínilo sedm z deseti oslovených. Zhruba šest lidí ze sta požádá banku nebo nebankovní společnost o půjčku. Úvěr na kreditce plánuje využít dalších pět procent lidí, dvě procenta chtějí požádat o finanční pomoc svou rodinu.

Zvelebovali už na jaře

Někteří lidé, jak ukázaly výsledky průzkumu, však na letní měsíce nečekali a své domácnosti zvelebovali už během jara.

„Rekonstrukce a vylepšování bydlení bývá typické pro letní období. Letošní specifické jaro s karanténními omezeními ale ukázalo, že častější pobyt doma inspiroval řadu Čechů ke zpříjemnění domácího prostředí už dříve. V průběhu března až května tak investovala do rekonstrukce nebo zvelebení domova více než polovina (51 procent) Čechů, což je ve shodě se zhruba stejným podílem lidí, kteří byli nuceni kvůli koronavirové pandemii zůstat delší čas doma,“ uvedl Tomáš Konvička ze společnosti Fair Credit.

Na úpravách svého bydlení během pandemie Češi nešetřili. Třetina lidí investovala více než deset tisíc korun (každý pátý od 10 do 30 tisíc korun, 11 procent více než 30 tisíc korun).

Částku do pěti tisíc korun za úpravy bydlení utratili čtyři z deseti oslovených, více než čtvrtina investovala pět až deset tisíc korun.

Nejčastěji v období pandemie si Češi pořizovali televizor nebo jinou audiovizuální techniku, oblíbeným artiklem byly ale i grily a udírny nebo houpačky a houpací sítě.

Naprostá většina dotázaných financovala tyto nákupy kombinací úspor a aktuálně dostupné hotovosti. Zhruba osm procent lidí útraty hradilo z kreditní karty a pouze dva lidé ze sta sáhli po úvěru od prodejce, banky nebo nebankovní instituce.

Anketa

Chystáte se využít část dovolené pro úpravy či údržbu bydlení?
Ano
56,4 %
Ne
43,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1093 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám