Hlavní obsah

Češi čtou podmínky úvěrových smluv pečlivě. Starší generace ale za mladší zaostává

V posledních letech se Češi poučili a snaží se studování podmínek úvěrových smluv věnovat dostatek času. Sedm z deseti se jimi zabývá alespoň hodinu. Bohužel méně obezřetní jsou v tomto směru lidé kolem 60 let věku, podmínkami smluv se zaobírají častěji kratší dobu než mladí lidé do 26 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Během koronakrize si Češi dokázali vytvořit nemalé finanční rezervy, nicméně v poslední době roste počet lidí, kteří se kvůli výraznému růstu spotřebitelských cen dostávají do finančních potíží. Nejedna domácnost pak svou situaci řeší půjčkou.

Růst cen zrychluje, zdražuje téměř vše

Ekonomika

Jak zjistil opakovaný průzkum společnosti Cofidis, Češi jsou při žádostech o půjčku stále obezřetní a podmínkám úvěrů věnují patřičnou pozornost.

„Téměř sedm lidí z deseti (69 procent dotazovaných) se podmínkami úvěru zabývalo alespoň hodinu, což je obdobný výsledek jako v loňském roce. Je pozitivní, že v kombinaci se všemi událostmi posledních měsíců se lidé nevzdali obezřetnosti. Od roku 2014, kdy jsme se prostřednictvím průzkumů začali o čtenost smluv zajímat, se například podíl lidí, kteří věnují čtení smluv maximálně pět minut, snížil o 10 procentních bodů,“ uvedl Milan Bouda ze společnosti Cofidis.

Banky poskytly o 76 procent hypoték více než loni

Ekonomika

Třetina lidí studuje podmínky úvěru více než hodinu svého času, naopak do pěti minut je se čtením smluv hotovo 31 procent žadatelů o půjčku.

Starší generace usnula

Lidé kolem 60 let si oproti loňskému šetření ve čtení smluv pohoršili. Zatímco před rokem studovaly podmínky déle než hodinu více než dvě pětiny (44 procent) z nich, letos se jedná o 38 procent.

Dokonce více než čtvrtina starších lidí (27 procent) se v aktuálním průzkumu přiznala, že podmínkám smluv dá maximálně pět minut, před rokem to byla pĚtina lidí.

Více zodpovědnosti ovšem letos ukázala nejmladší generace lidí do 26 let. Zatímco v loňském roce věnovalo podmínkám úvěru maximálně pět minut času 43 procent z nich, letos je to 30 procent.

Nevýhodného úvěru se můžete zbavit. Jak na to

Finance

Lidé chtějí přehlednější smlouvy

Češi se v průzkumu vyjádřili i k tomu, co by je přimělo, aby čtení smluv věnovali více času. Zhruba každý druhý zmínil požadavek větší přehlednosti uvedených podmínek, resp. zvýraznění klíčových pasáží. Více než třetina oslovených by ocenila méně odborných termínů a čtvrtina se přimluvila za větší velikost písma.

„V tomto ohledu již kvalitní finanční instituce odvedly velké množství práce a své smlouvy už značně zjednodušily a zpřehlednily, což bezesporu přispělo ke zvyšující se čtenosti smluv v posledních letech,” doplnil Bouda.

Jak dále uvedl, i  to je důvod, proč Češi nemají problém se srozumitelností smluv. Podle výsledků průzkumu úvěrovým podmínkám rozumí 85 procent respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám