Hlavní obsah

Bez mobilu ani ránu. Pro Čechy to platí i při placení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilem lze v Česku platit již několik let. A jak je vidno, je tento způsob bezhotovostního placení mezi lidmi stále oblíbenější.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Češi zaujímají ve světě jednu z předních příček v bezkontaktním placením. Není tedy divu, že roste i obliba plateb prostřednictvím mobilních telefonů. V únoru uplynuly tři roky od spuštění platební služby Apple Pay, o více než rok dříve pak byla v Česku zprovozněna služba Goggle Pay.

Od jejich spuštění si tak mobilní platby získávají stále větší oblibu. Výzkum společnosti Mastercard z konce minulého roku ukázal, že mobilem platí třetina Čechů.

Pandemie změnila platební návyky Čechů, hotovost si šetří, raději platí kartou

Finance

Oblibu bezhotovostních plateb včetně těch mobilních potvrdil i aktuální průzkum společnosti Cofidis, když tento způsob placení zařadilo mezi nejužitečnější finanční technologie 56 procent lidí napříč všemi věkovými kategoriemi, což je druhé místo hned po internetovém bankovnictví se 77 procenty.

„Bezkontaktní a zejména pak mobilní platby jsou jednou z finančních technologií, na jejichž raketovém růstu má značný podíl koronakrize. S rozvojem i dostupností chytrých telefonů a zároveň preferencí hygienického a bezpečného placení si během posledních let tyto platby vyzkoušeli i lidé, kteří do té doby finanční technologie odmítali. A lze předpokládat, že díky jednoduchému a pohodlnému užití, u mobilních plateb navíc i bez nutnosti zadávat PIN, od těchto plateb ani do budoucna neupustí,“ uvedl Milan Bouda ze společnosti Cofidis.

Plastové karty na ústupu?

Mobil, ale i chytré hodinky jsou pro mnohé klienty zajímavější alternativou při bezhotovostním placení než tradiční plastové platební karty. Například nejnovější data startupu Twisto z analýzy za rok 2021 poukazují na skokový nárůst v mobilním placení skrze karty napojené na digitální peněženky typu Apple Pay a Google Pay. Placení Twisto kartou přes tyto digitální peněženky využily více než dvě třetiny uživatelů, a to zejména pro menší každodenní nákupy.

Placení prostřednictvím plastových karet v nejbližších letech jistě nezmizí, nicméně i podle mínění odborníků bude postupně nahrazováno placením virtuálním, které klienti považují za pohodlnější i bezpečnější.

Kartou zaplatíte jednou, pak se sama zničí

Finance

„Již pár let věříme, že plastová karta je přežitek. Když jsme se podívali na naše data, s překvapením jsme zjistili, že budoucnost přichází rychleji, než jsme čekali. Většina našich uživatelů už dnes při placení upřednostňuje virtuální kartu a noví uživatelé si většinou plastové karty ani nenechávají vystavovat. Výhod virtuálních karet je celá řada, například komfort placení chytrými zařízeními, která máme neustále po ruce, bezpečnost placení nejen díky biometrickému ověřování, téměř okamžité vystavení karty, možnost jednorázových karet,“ shrnul současnou situaci Pavel Prucek z Twistu.

Anketa

Používáte k bezhotovostnímu placení i mobil či chytré hodinky?
Ano
65,8 %
Ne
34,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1269 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám