Hlavní obsah

Bankovní identitu si zřídila většina Čechů, aktivně ji používají čtyři lidé z deseti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zjednodušený přístup do banky i státní správy prostřednictvím tzv. bankovní identity se v Česku osvědčil, lidé ho používají. Každý druhý s její pomocí vstoupil na Portál občana, dvě pětiny ji využily pro ověření identity na Očkovacím portálu. Každý druhý z těch, co ji nepoužívají, pro ni ještě nenašel využití, pro necelou třetinu je složitá nebo nevěří v její bezpečnost.

Foto: Novinky

Češi a bankovní identita

Článek

Bankovní identitu si můžete zřídit pomocí své banky, můžete ale jejím prostřednictvím komunikovat online i se státní správou a postupně i s různými dalšími společnostmi (např. operátory, pojišťovnami apod.). Jak ukázal průzkum agentury Ipsos pro Raiffeisenbank, téměř dvě třetiny lidí ji mají ve své mobilní bance k dispozici.

Bankovní identita má mít jednotný standard

Finance

Více než dvě pětiny lidí bankovní identitu využívají, častěji pak muži (47 procent) než ženy (35 procent) a také častěji lidé s vysokoškolským vzděláním.

„V současné době bankovní identitu nabízejí všechny velké banky, další připravují její spuštění v letošním roce. Toto digitální ověření totožnosti dokáže bezpečně otevřít přístup do řady portálů různých firem a státní správy. Lidé se tak mohou vyhnout dlouhému čekání na úřadech, složité korespondenci, papírování a řešit většinu interakce s úřady online,“ doplnila tisková mluvčí Raiffeisenbank Tereza Kaiseršotová.

Banky nabízejí zaručený digitální podpis dokumentů

Finance

Nejvíce lidí využilo bankovní identitu pro vstup na Portál občana (52 procent). dalším častěji frekventovaným cílem se stal Očkovací portál Ministerstva zdravotnictví ČR, kde bankovní identitu pro ověření totožnosti využily dvě petiny lidí.

Zhruba třetina dotázaných pak přes bankovní identitu vstupuje na e-portál České správy sociálního zabezpečení nebo do systémů soukromých společností (např. dodavatelů energií, finančních nebo investičních služeb apod.).

Do služby e-recept vstupuje přes bankovní identitu necelá pětina respondentů, na portál Moje daně pak zhruba každý šestý.

Údaje o vozidle si lidé najdou v Portálu občana

Finance

Respondenti, kteří bankovní identitu nikdy nepoužili, nejčastěji jako důvod zmiňovali, že pro ni dosud neměli využití (55 procent). Zhruba každý sedmý ji nevyužívá, protože má datovou schránku.

I přesto, že se do bankovní identity přihlašuje stejně jako do mobilního bankovnictví, necelá pětina oslovených neumí bankovní identitu ovládat a přijde jim to složitá, osmina pak nedůvěřuje její bezpečnosti.

Anketa

Máte prostřednictvím své banky přístup k bankovní identitě?
Ano, využívám ji.
46,1 %
Ano, ale nevyužívám ji.
15,8 %
Nevím, nezjišťoval/a jsem to.
13,9 %
Ne, ale ocenil/a bych ji.
6,9 %
Ne, nepotřebuji ji.
17,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7658 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám