Hlavní obsah

Levné hypotéky končí, úrokové sazby rostou

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hypoteční trh je ve znamení zdražování hypoték. Úrokové sazby postupně rostou a kvůli poslednímu, letos již druhému, zvýšení základních sazeb Českou národní bankou nejspíš porostou i v dalších týdnech či měsících.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Hypotéky již před několika dny zdražily například Česká spořitelna, UniCredit Bank, Komerční banka, Sberbank či Hypoteční banka.

Vyplývá to z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

V říjnu se průměrná sazba vyšplhala na hodnotu 2,1 procenta, o šest setin procentního bodu výše než v září. V meziročním srovnání je vyšší o tři desetiny procentního bodu.

„Průměrné sazby Fincentrum Hypoindexu nadále potvrzují, že si banky jako reakci na zvyšování základních sazeb ČNB zvolily pomalé promítání utahování měnové politiky do hypotečních úvěrů. Každé další zvýšení sazeb ČNB však přinese vyšší reakci bank, a pokud bude mít ČNB repo sazbu do dvou let na úrovni okolo tří procent, která nedávno zmínil guvernér ČNB, čekaly by nás v té době i u hypotečních úvěrů sazby, na které jsme byli zvyklí před 10 lety,“ uvedl Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum. Například v říjnu 2007 dosáhla průměrná úroková sazba výše 5,24 procenta.

Lidé si půjčují méně

V říjnu bylo sjednáno celkem 8667 hypotečních smluv, o 432 více než v září. V meziročním srovnání však lidé uzavřeli o 817 smluv méně.

Objemy v říjnu byly oproti září vyšší o 847 miliónů korun, vyšplhaly se na 17,94 miliardy korun. V meziročním srovnání jsou ale o 845 miliónů korun nižší.

Poslední dva měsíce klesá průměrná výše hypotečního úvěru, v říjnu dosáhla částky 2 069 946 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám