Hlavní obsah

Cesta k hypotéce se komplikuje aneb Co od dubna čeká zájemce o vlastní bydlení

Novinky, bab

Od počátku dubna se opět zpřísní pravidla pro poskytování hypoték. Zájemci o vlastní bydlení budou moci čerpat hypotéku jen do 90 procent z ceny nemovitosti. Zbývajících 10 procent si musí našetřit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Podmínky, které vejdou v platnost od 1. dubna, znamenají, že část zájemců už na hypotéky nedosáhne. Jakkoli to může vypadat jako omezení, považujeme to za krok správným směrem. Opatření totiž působí jako prevence realitní bubliny, tedy situace, kdy lidé na splátky nakupují nemovitosti, na které reálně nemají, a v tu chvíli je silně ohrožena stabilita trhu,“ upozornil Alex Veselý ze společnosti Trikaya.

Stačit nemusí ani 10 procent

Období extrémně levných hypoték pomalu ale jistě končí, banky hypotéky postupně zdražují.

Podle nové legislativy banky musí při poskytování hypotéky postupovat daleko opatrněji a důsledně prověřovat bonitu žadatele. Zájemce o bydlení musí mít od dubna ušetřeno minimálně 10 procent z celkové ceny nemovitosti. Pokud má tedy vyhlédnutý byt za tři milióny korun, ze svého by měl být schopen uhradit 300 tisíc korun.

Ve skutečnosti však bude situace ještě komplikovanější, banky totiž mohou poskytnout jen omezený počet 90procentních hypoték – pouze 15 procent ze sjednaných smluv. Další hypotéky pak mohou pokrýt jen 80 % celkové částky za byt či dům.

Další úvěr?

Lidé, kteří mají vyhlédnutý byt či dům a zároveň nemají našetřených alespoň 10 či 20 procent jeho hodnoty, mají zatím otevřenou ještě jednu možnost. Nedostatek vlastních financí mohou řešit klasickým úvěrem, který jim umožní získat potřebný základ, aby úspěšně žádali o hypotéku. Následně pak splácejí oba úvěry zvlášť.

Zákonodárci však mají na stole novelu zákona o České národní bance. Ta by mimo jiné právě této praxi učinila přítrž. Zájemci bez vlastních úspor pak na nejvyšší hypotéky v podstatě nedosáhnou. Pokud legislativa projde, bude změna závazná už od 1. července letošního roku.

Spolu s dubnovým omezením se tak rýsuje nepříjemná situace především pro zaměstnané s průměrnými platy, kteří žijí ve velkých městech. Ceny nemovitostí jsou tu daleko vyšší než ve zbytku republiky – pro zájemce o vlastní bydlení je tím těžší našetřit požadovaný základ. Kdo tedy chce řešit nedostatek vlastních financí úvěrem, měl by reálně zvážit své možnosti splácet, popřípadě si s žádostí pospíšit.

Bytů je málo, jejich ceny rostou

Velká města se v posledních letech potýkají s nedostatkem volných bytů. Příčin je více, patří mezi ně i levné hypotéky, které byly do letošního roku velmi dostupné. Lidé tak houfně využívali této možnosti financování a zajímavé byty doslova vykoupili. Alarmující je především situace v Praze a v Brně, kde se navíc přidávají problémy s územním plánováním, které omezují novou výstavbu. Poptávka však roste i v Plzni.

„Růst cen nemovitostí se podepisuje zejména na dostupnosti bydlení. Zatímco loni stačil rodině s průměrnými příjmy na pořízení bydlení zhruba 5,5násobek ročního příjmu, v současné době je to již šestinásobek,“ upozornil Josef Eim z investiční skupiny DRFG.

Růst cen novostaveb se postupně promítá také do cen jiných nemovitostí. Rostou i ceny pronájmů.

Tím, že spolu s cenami nových bytů rostou také ceny pronájmů, jsou nové byty pro investory stále velmi atraktivní. A to i přes vysokou cenu. „I dražší byt na investici se tak dnes vyplatí, protože výnosy z jeho pronájmu jsou vyšší a pomáhají dobře a rychle splácet jeho pořizovací cenu,“ uvedl Veselý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám