Hlavní obsah

Ceny pronájmů bytů rostou. Kde hledat vhodný byt i na co si dát pozor?

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít si vyhovující byt k pronájmu můžete několika způsoby. Buď se poptáte po známých, nebo oslovíte realitní kanceláře či navštívíte webové stránky s inzeráty pronajímatelů. Všechny způsoby mají své výhody i nevýhody. Jedno je ale jisté, ceny pronájmů meziročně rostou, a to i o desítky procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Většina lidí shánějících byt k pronájmu nejdříve rozhodí sítě po svých známých. Sehnat tímto způsobem byt je výhodné pro obě strany. Pronajímatel získá nájemníka, který nebude zcela neznámý, a často mu nabídne i nižší nájem, protože má pocit větší jistoty, že nájemník bude nájem i služby platit včas a nebude byt poškozovat.

„Přesto i u takových vztahů doporučujeme nespoléhat se pouze na ústní dohodu a dobré slovo a smlouvu uzavřít písemně a upravit v ní vzájemná práva a povinnosti,” doporučil Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Přes realitku za poplatek

Pokud byt k pronájmu seženete přes realitní kancelář, zaplatíte jí za sjednání nájmu poplatek, někdy i ve výši jednoho či dvou nájemných, což představuje poměrně vysokou částku. Nemusíte mít však vždy jistotu, že v nájemní smlouvě budou hájeny vaše zájmy.

„Pozor byste si měli dát, pokud po vás realitní kancelář ještě před vyhledáním nebo prohlídkou konkrétního bytu bude chtít podepsat rezervační smlouvu na nájem bytu. Ve smlouvě může být totiž stanovena povinnost zaplatit rezervační poplatek i ve výši například 10 tisíc korun. Rezervační poplatek pak propadne realitní kanceláři či pronajímateli, pokud se rozhodnete nájemní smlouvu neuzavřít,“ upozornil Zelený.

Nabídky pronájmů i na specializovaných webech

Nájemní byt si můžete najít i přes specializované weby, které inzerují nabídky přímo od majitelů. Odměnu za inzerci těmto webům platí majitelé bytů.

„Doporučujeme nechat si nájemní smlouvu, někdy staženou rovněž ze specializovaných webů, zkontrolovat advokátem, jedná se pro něj o poměrně běžnou činnost, za kterou zpravidla inkasuje částku kolem dvou tisíc korun,“ poradil Zelený.

Při shánění bytu se také nikdy nespoléhejte pouze na fotografie a před sjednáním nájmu byt vždy osobně navštivte a seznamte se s jeho stavem.

Ceny bytů k pronájmu rostou

V roce 2016 se v porovnání s předchozím rokem ceny pronájmů zvýšily v některých lokalitách až o desítky procent. Podle cenových map společnosti Re/Max nejvíce vzrostly ceny pronájmů v Pardubickém a sousedním Královéhradeckém kraji.

Nájemníci garsonek v Pardubickém kraji si tak museli meziročně připlatit na nájemném více než 45 procent (v roce 2015 přišel pronájem v průměru na 4800 korun, v roce 2016 pak na 6990 korun). V Královéhradeckém kraji pak podražily pronájmy bytů 2+kk o 20 procent.

Praha stále nejdražší

I přes prudký růst cen nájmů v některých krajích se bezkonkurenčně nejvyšší nájmy platí v Praze. Například pronájem průměrné garsonky o 30 metrech vloni vyšel na 7650 korun, zájemci o byt 2+kk si museli připravit 9675 korun a za byt 3+kk s plochou 65 metrů čtverečních si pronajímatelé říkali o 12 285 korun.

„Za růstem cen nájmů stojí i zvyšující se ceny nových bytů, které loni podle developerů zaznamenaly pětinový růst. Podobná je i situace se staršími byty, jejichž ceny za loňský rok výrazně stouply. Majitelé těchto bytů se tak snaží vydělat na rostoucím trendu a postupně zdražují i nájmy,“ uvedl Milan Žák ze společnosti Re/Max.

Reklama

Související témata:

Související články

Neplatiči v domech žijí na účet sousedů

Byt je můj, tak proč bych měl ještě platit nějaký ten nájem, nebo jak tomu říkají. Ať se sousedé přetrhnou, ze mě nic nevypáčí. To je postoj tisíců neplatičů,...

Výběr článků

Načítám