Hlavní obsah

Čechy neodrazují rostoucí úrokové sazby hypoték, na bydlení si půjčují stále víc

Průměrná úroková sazba hypoték se v únoru opět navýšila a dosáhla hodnoty 1,87 procenta. Čechy však postupně rostoucí sazby od hypoték neodrazují, naopak. V únoru si na bydlení půjčili o jeden a půl miliardy korun více než v lednu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Vyplývá to z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Zatímco loňský rok to vypadalo, že pád hypotečních úrokových sazeb nebude mít konce, rok 2017 se drží opačného trendu, sazby rostou. V únoru se průměrná úroková sazba dostala na hodnotu 1,87 procenta, o pět setin procentního bodu více než v lednu, a vrátila se tak na loňskou červnovou hodnotu.

I přes rostoucí průměrnou úrokovou sazbu stoupají objemy i počty hypotečních úvěrů. Češi totiž předpokládají, že sazby ještě porostou. V únoru si tak hypoteční úvěr sjednalo 9413 klientů, o 748 více než v lednu. Půjčili si celkem 18,95 miliard korun, o 1,418 miliardy korun více než v předchozím měsíci.

Od dubna maximálně 90procentní hypotéky

Zvýšenému zájmu o hypotéky nahrává i doporučení České národní banky, kvůli němuž budou banky od dubna poskytovat jen 90procentní hypotéky, což znamená, že lidé si budou moci půjčit jen do 90 procent hodnoty zastavované nemovitosti.

Zároveň banky budou muset hlídat podíl nově sjednaných hypoték v pásmu LTV od 80 do 90 procent, který nebude smět překročit 15 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám