Hlavní obsah

Převratných novinek je na hypotečním trhu poskrovnu, banky lákají hlavně na nižší sazby

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nízké úrokové sazby jsou pro zájemce o hypotéku pochopitelně velkým lákadlem. Ovšem mnozí chtějí i něco víc, například zjednodušený proces vyřizování úvěru či nižší nebo žádné poplatky. Redakce proto požádala banky, aby představily své současné novinky.

Foto: Profimedia.cz

Banky sází na nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů.

Článek

Téměř všechny banky, které na jaře do boje o klienty vyrazily, sázejí na nízké úrokové sazby, které spadly pod dvě procenta. Bohužel tím to ale pro většinu bank končí.

„Hlavním lákadlem jsou pochopitelně úrokové sazby, ty na klienty fungují vždy. Banky se předhánějí hlavně u nejzajímavějších klientů, kteří žádají o částky kolem tří až pěti miliónů korun, mají vysoké příjmy, dobrou nemovitost a také dávají dost ze svého,” uvedla pro Právo Petra Horáková Krištofová, manažerka Asociace hypotečních makléřů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Produktově jsme žádné převratné novinky u hypoték nezaznamenali a nemyslím si, že by se zrovna zde banky nějak předháněly,” dodala.

Sazby i kolem 1,5 procenta

Snižování úrokových sazeb hypoték mělo vliv i na dubnovou průměrnou úrokovou sazbu, která se opět dostala na nejnižší hodnotu za dobu sledování, dosáhla 2,11 procenta. [celá zpráva]

V květnu snížila fixní i variabilní úrokové sazby UniCredit Bank. „Úroková sazba u tříletých hypoték začíná od 1,49 procenta ročně. Klientům také nabízíme výhodné úrokové sazby u pětileté fixace i variabilní hypotéky, obě začínají od 1,69 procenta ročně,” doplnil pro Právo mluvčí banky Petr Plocek.

Některé banky se s nabídkou nejnižší sazby zastavily těsně pod dvěma procenty. Patří mezi ně například Komerční banka, u které sazbu 1,99 procenta ročně můžete získat u hypotéky Klasik pro tří až sedmiletou fixaci.

Hlavním lákadlem jsou pochopitelně úrokové sazby, ty na klienty fungují vždy.
Petra Horáková Krištofová, manažerka Asociace hypotečních makléřů

U Equa bank mohou klienti, kteří zažádají o hypotéku do 8. června a smlouvu podepíší do 22. června, získat hypoteční úvěr se sazbou 1,99 procenta ročně a k tomu bonus pět tisíc korun. „Zároveň prodlužujeme stávající akční nabídku sazeb pro refinancování - 1,99 procenta ročně, a sazeb pro neúčelové hypotéky - 3,99 procenta ročně,” doplnila mluvčí banky Markéta Dvořáčková.

Na přelomu března a dubna plošně zlevnila úrokové sazby hypoték i Fio banka.  „Fixní sazby jsou dostupné od 1,99 procenta ročně, variabilní úrokové sazby začínají aktuálně na 1,76 procenta ročně,” uvedl mluvčí Zdeněk Kovář.

Úrokovou sazbu od 1,99 procenta ročně při sjednání aktivního FÉR konta a pojištění schopnosti splácet nabízí i Sberbank. „Za stejnou sazbu si může klient půjčit až 500 tisíc korun na vybavení domácnosti,” doplnil mluvčí Radim Kovář.

Také banky skupiny ČSOB (ČSOB, Era a Hypoteční banka) mají v nabídce akční garantovanou úrokovou sazbu 1,99 procenta.  Akce se vztahuje na hypotéky s pětiletou fixací a poměrem výše úvěru k hodnotě nemovitosti do 70 procent. Podmínkou je sjednání pojištění úvěru v ČSOB Pojišťovně a inkaso splátky hypotéky z běžného účtu v ČSOB či Era.

U všech tří bank skupiny ČSOB si navíc můžete v případě 85procentní hypotéky snížit úrokovou sazbu. Banky svou akci nazvaly „úrokové schody” a její smysl tkví v tom, že čím víc si půjčíte, tím vyšší slevu získáte. Začíná na hodnotě 0,1 procenta z úrokové sazby pro hypotéky od jednoho do dvou miliónů korun a končí na hodnotě 0,4 procenta pro hypotéky od čtyř miliónů korun.

Snížení úrokové sazby o 0,25 procenta u 70–85procentní hypotéky na vlastní bydlení nabízí do 31. července Wüstenrot.

Od května své úrokové sazby snížila i Air Bank, která refinancujícím klientům poskytuje bezpoplatkovou hypotéku teprve několik měsíců. „V současné době nabízíme při refinancování hypotéky pevnou sazbu 2,2 procenta s fixací na tři roky a variabilní sazbu 2,1 procenta,” uvedl pro Právo mluvčí banky Vladimír Komjati.

Raiffeisenbank v květnu nabízela klientům aktivně využívajícím eKonto slevu 0,3 procenta z úrokové sazby u účelových a jedno procento z úrokové sazby u neúčelových hypoték a rovněž bonus za podpis úvěrové smlouvy ve výši čtyři tisíce korun.

Nižší poplatky i jednodušší papírování

Podle Petry Horákové Krištofové se klienti ve snaze získat co nejlepší podmínky už nezajímají jen o úrokovou sazbu, jsou i opatrnější, co se týká vedlejších poplatků. V tomto směru může být pro ně zajímavá i nová nabídka UniCredit Bank, která v dubnu u nových hypoték s fixní úrokovou sazbou zavedla možnost zcela bez poplatku mimořádně splatit jednou ročně 20 procent z výše hypotéky.

Také Wüstenrot dává klientům možnost ušetřit na poplatcích. Do 31. července nabízí Hypotéku zdarma - bez poplatku za zpracování a poskytnutí úvěru. Banka navíc upravila i některé podmínky u hypoték na bydlení - např. zvýšila věkovou hranici, do které musí být hypoteční úvěr splacen, na 75 let. Rozšířila použití Wüstenrot hypotéky na bydlení i na rekreační objekt s charakterem trvalého bydlení apod.

Česká spořitelna na konci března spustila „bezpapírové” refinancování hypotéky. „Při převodu hypotéky z jiné banky k nám dokládá klient pouze původní úvěrovou smlouvu, žádost a doklady totožnosti, nemusí tedy nově dokládat příjem, aktuální výši úvěru a ocenění. Při refinancování navíc nově neplatí tři tisíce korun za rezervaci úrokové sazby až 12 měsíců dopředu,” doplnila Pavla Kozáková z tiskového centra banky.

Komerční banka od dubna zjednodušila hypotéku na výstavbu a rekonstrukci - nevyžaduje dokládání faktur za stavební práce a materiál.

GE Money Bank odstranila maximální výši úvěru u Americké hypotéky a současně navýšila poměr výše úvěru k hodnotě zástavy z původních 50 procent na 80 procent,” upřesnila mluvčí Lucie Policarová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám