Hlavní obsah

Přehledně: Jak platit při lyžování v cizině

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplé počasí a špatné sněhové podmínky na českých horách vyhánějí letos v zimě stále více Čechů za lyžováním do zahraničí. Aby si člověk mohl čas strávený v zahraničních střediscích užít a předešel problémům s financemi, je dobré před cestou získat alespoň základní informace o možnostech placení kartou či hotovostí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Každoročně vyráží za lyžováním do ciziny více než půl miliónu Čechů, nejčastěji do Rakouska (loni to bylo zhruba 300 tisíc lidí), Itálie (120 tisíc), na Slovensko (70 tisíc) a do Francie (asi 50 tisíc).

Rakousko: Raději banka než směnárna

Ve většině rakouských hotelů a restaurací nejběžnější kreditní a debetní karty akceptují, naopak menší ubytovací zařízení (penzióny, apartmány, zařízení typu inn) však mohou přijímat pouze hotovost nebo cestovatelské šeky.

„Nejvhodnější kreditní karty pro platbu v Rakousku jsou Visa a MasterCard, s kartami American Express nebo Dinners Club můžete mít na mnoha místech potíže,“ sdělil Právu ředitel útvaru Karty skupiny ČSOB Peter Demjanovič.

Placení kartou u obchodníka bývá všude zpravidla zadarmo. Pro výběry z bankomatů používejte debetní kartu. Bankomaty jsou podle průzkumu ČSOB v Rakousku více než dvakrát dostupnější než u nás – na 10 tisíc obyvatel jich připadne deset, zatímco u nás jen čtyři.

Směnárny na letištích a vlakových stanicích jsou otevřené každý den, včetně víkendů. Nejvýhodnější je však výměna peněz v bankách, jelikož poplatky zde podle Demjanoviče činí pouhý zlomek toho, co byste platili ve směnárnách na ulici.

Před cestou do Itálie vyměňte eura v ČR

Pokud jde o bankomaty v Itálii, odborníci doporučují si dopředu zjistit výši poplatků za výběr, jelikož některé místní banky si účtují od 2,5 procenta do 4 procent z vybrané transakce.

Výměna korun na eura je v Itálii spíše nevýhodná – poplatky ve směnárnách jsou vysoké a občas se stává, že banky preferují výměnu pouze pro své zákazníky. „Obezřetní buďte při výměně peněz v pouličních směnárnách, kde není zcela zřejmý směnný kurs pro menší transakce. Pokud se dopředu nedomluvíte na kursu a výsledné částce, můžete přijít až o 20 procent z měněného obnosu,“ upozornil Demjanovič.

Dostupnost bankomatů je v Itálii rovněž dvakrát vyšší než u nás – na 10 tisíc obyvatel připadne osm bankomatů.

Kolik stojí výběr z bankomatu debetní kartou v cizině
BankaPoplatek
Česká spořitelna*6 korun/125 korun
ČSOB**80 korun + 0,5 %
Komerční banka1 %, min. 100 korun
UniCredit Bank***0 100 korun + 0,5 %
Raiffeisenbank****0 100 korun + 0,5 %
GE Money Bank100 korun + 0,5 %
Pozn.: * Výběr v rámci Erste Group v zahraničí stojí klienty ČS 6 Kč. ** Na Slovensku je výběr z bankomatu ČSOB 6 Kč. *** V bankomatech UniCredit Bank v zahraničí jsou výběry v rámci konta zdarma (nepůsobí ve Francii). **** U nových účtů eKonto je výběr ze všech bankomatů v cizině zdarma, u eKonta Mini je poplatek 100 Kč + 0,5 %. Zdroj: banky

Francouzi dávají přednost kartám

Obdobná dostupnost bankomatů je i ve Francii. Vysokým poplatkům za výběr z bankomatu můžete předejít, když si včas zjistíte, zda má vaše banka pobočku v okolí vašeho pobytu nebo spolupracuje s některou z francouzských bank.

Francie vyniká i počtem plateb přímo v obchodech. Lidé takto platí zhruba čtyřikrát častěji (130 transakcí/obyvatele za rok) než v Česku (27 transakcí/obyvatele za rok). Preferenci plateb u obchodníka odpovídá i objem transakcí. V obchodech zaplatí Francouzi více než dvakrát takový objem než např. Italové. Ve srovnání s ČR je to zhruba sedminásobek.

Problémy s platební kartou můžete mít na francouzském venkově, menších restauracích nebo ubytovacích zařízeních, kde přijímají pouze hotovost. Samoobslužné benzinové stanice občas přijímají pouze francouzské platební karty.

Většina stanic však disponuje také kamenným obchodem, kde můžete bez problému použít svou platební kartu. Některé obchody nepřijímají bankovky větší než 50 eur, proto je lepší mít k dispozici bankovky menší nominální hodnoty (20 eur a níže).

Otevírací doba ve francouzských bankách je od pondělí do pátku od 9 do 17.30 hodin, nezapomínejte však na polední přestávku od 12 do 14 hodin. Některé banky mají otevřeno také v sobotu a výjimečné i ve večerních hodinách.

Na Slovensku často platby bezkontaktní

Na Slovensku lidé upřednostňují platby v hotovosti. Objem výběrů hotovosti z bankomatů převyšuje platby v obchodech více než třikrát. Kromě bankomatů navíc existuje možnost vybrat hotovost na poštách přes tzv. poštomat. Platby kartou u obchodníků však mají dlouhodobě vzestupný trend.

Navíc se zde rychle rozšiřuje bezkontaktní způsob placení, umožňuje to už zhruba 60 procent všech karet. Bezkontaktní platby zatím přijímá jen necelá polovina platebních terminálů.

Na všechny nové terminály je od začátku tohoto roku implementována bezkontaktní funkcionalita a tímto způsobem lze podle ČSOB platit téměř ve všech velkých obchodních řetězcích, výjimkou je podle banky např. Tesco.

Bankomaty na Slovensku najdete ve větších horských střediscích a městech. Platební terminály jsou běžné ve všech nejnavštěvovanějších lyžařských střediscích, jakoukoliv platební kartou je také možno zaplatit v hotelích.

Slovensko je zemí, kde klienti ČSOB zaplatí ve stejně označeném bankomatu za výběr debetní kartou šest korun. Stejně jsou však na tom i klienti České spořitelny – výběr z bankomatů skupiny Erste Group, do níž ČS patří, je bude v Rakousku a na Slovensku stát rovněž šest korun. UniCredit Bank má u svých bankomatů v zahraničí výběry zdarma. U Raiffeisenbank pak klienti s novým účtem eKonto neplatí v zahraničí za výběry nejen z vlastních, ale ani z cizích bankomatů.

Slovenské směnárny na ulici sice neuvádějí žádný poplatek, ale spolehlivější je měnit peníze v bankách. Naopak odborníci nedoporučují měnit peníze s obsluhou restaurace, s řidiči taxislužeb nebo personálem v hotelích.

Nejlepší kurzy zůstávají při placení platební kartou, kterou však nemusejí všude přijímat. Pro placení v hospůdce na svahu mějte u sebe vždy nějakou hotovost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám