Hlavní obsah

Finanční poradna: Platební karta umožní rychlou platbu doma i v zahraničí

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není tomu tak dávno, co si lidé nedokázali představit jinou formu platby než pomocí bankovek a mincí. Ty časy jsou už dávno pryč. Hotovost nahradila platební karta. Jaké existují typy a k čemu slouží?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Platební kartu dostávají do ruky už malé děti. Není výjimkou, že je karta vydána jako doplněk k dětskému kontu. Platební terminály jsou skoro v každém obchodě, díky bezkontaktnímu typu karet už neplatíme kartou jen velké nákupy, ale i drobné položky za pár korun. Bezhotovostní platba se tak pomalu stává preferovanější formou úhrady než platba hotovostí.

Jakou kartu vybrat

Prakticky každý klient banky používá ke svému běžnému účtu takzvanou debetní kartu, která umožňuje disponovat s vlastními penězi. Při platbě nebo výběru z bankomatu tedy hospodaříte jenom s tím, co opravdu máte.

Pokud vám to nestačí, můžete si nechat vystavit kreditní kartu, která není vázána k osobnímu běžnému účtu. Použitím této karty můžete opakovaně čerpat úvěr, a to až do výše sjednaného limitu. Disponujete tedy s penězi banky, která vám je půjčila.

Méně známé jsou předplacené platební karty. Tento typ karet je předem nabit určitým finančním obnosem. Zvolit můžete ze tří variant. Jednorázovou kartu můžete po vyčerpání obnosu zahodit. Dlouhodobou můžete opakovaně nabíjet a virtuální platební kartu použijete k platbám na internetu.

Předplacenou kartu oceníte jako netradiční dárek, můžete jejím prostřednictvím kontrolovat hospodaření svých dětí, kdy karta slouží jako kapesné. Často ji také využívají firmy jako formu zaměstnaneckého benefitu nebo jako kartu pro služební cesty zaměstnanců.

Setkat se můžete i s charge kartou, která funguje na podobném principu jako karta kreditní – neváže se k osobnímu účtu a umožňuje majiteli čerpat úvěr až do sjednaného limitu. Oproti kreditní kartě ovšem půjčku nesplácíte postupně podle svých možností, ale celou částku musíte splatit najednou, a to obvykle do konce měsíce následujícího po čerpání peněz. Neplatíte žádné úroky.

Výhody plateb kartou

Bezhotovostní platba je jednoduchá a šetří čas. Zaúčtování transakce je v podstatě okamžité, zejména v případě použití bezkontaktní platební karty, kterou stačí pouze přiložit k terminálu. Platíte-li bezkontaktně částku do 500 korun, není po vás požadováno ani uvedení PIN a platba proběhne během několika sekund.

S platební kartou v ruce máte svoje peníze kdykoliv k dispozici. Můžete platit v kamenných obchodech, na internetu i vybírat hotovost z bankomatu.

Velkou výhodou je zjednodušení plateb v zahraničí. Nemusíte se zdržovat návštěvou směnárny, stačí použít kartu a platba vám bude stržena dle aktuálního kurzu dané měny vůči koruně. Ušetříte tak nejen čas, ale i směnárenské poplatky.

Když o kartu přijdete

Bezpečnostní prvky na kartě jsou silné a v případě dodržování podmínek použití (nikomu nesdělovat heslo ke kartě, nezapisovat PIN na kartu, nedávat kartu z ruky a platit kartou pouze v ověřených e-shopech) je riziko zneužití minimální.

Majitel karty si může dle svého uvážení průběžně měnit PIN. Navíc má také možnost nastavit denní limit platby tak, aby v případě zneužití karty nepřišel o velkou částku.

V případě, že o kartu opravdu přijdete, ať už vlastní, nebo cizí vinou, nahlaste ztrátu karty bance, která zablokuje kartu pro další použití. Banky mají pro tyto účely zřízeny speciální linku, kam je možné zavolat a ztrátu karty nahlásit. S bankou lze vyjednat i vydání náhradní platební karty.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Chystáme se s rodinou na hory do Itálie. Kamarád mi doporučil platit všude kartou, prý je to výhodnější. Nerad bych ale zůstal v zahraničí bez peněz, kdyby to nešlo.
Kamarád má pravdu v tom, že je v zahraničí výhodnější platit kartou, než si peníze složitě vyměňovat. Předně se ujistěte, že vlastníte kartu, která platbu v zahraničí umožňuje. Pokud si nejste jistí, informujte se v bance, která kartu vydala. Vezměte si s sebou eura pro drobné platby, větší nákupy hraďte kartou. Transakce bude přepočtena do českých korun kurzem platným k datu zúčtování ve vaší bance.
Dostala jsem e-mail z banky nabízející cestovní pojištění ke kartě. To opravdu stačí mít tu kartu jen u sebe při vycestování do ciziny?
Banky nabízejí k platebním kartám různé doplňkové služby. Cestovní pojištění je z nich nejčastější. Pokud vlastníte prémiovou kartu, můžete mít roční cestovní pojištění ke kartě zdarma. Jestli máte kartu základní, bude cestovní pojištění podmíněno zaplacením určitého poplatku. Pojištění ke kartě je výhodné pro ty, kteří cestují často a na krátkou dobu. Nemusí si stále sjednávat nové a nové pojištění, mají ho jednoduše na kartě, kterou nosí u sebe. Při řádných platbách se pojištění prodlužuje až do konce platnosti karty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám