Hlavní obsah

Po Španělsku a Itálii straší nyní otřesené trhy i Francie

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Akciové trhy dál hledají svůj směr. Po dnech neobvykle vysoké volatility a zobchodovaných objemů zatím dále panuje napětí a obavy z toho, že by se panika mohla vrátit zpět. Do hledáčku se po Španělsku a Itálii dostala dokonce i Francie

Článek

Pomalu končící týden na finančních trzích byl jedním z nejbouřlivějších od doby, kdy svět zasáhla finanční krize. V pondělí zažily americké akcie čtvrtý nejhorší den v historii, když se propadly o více než šest procent, aby od té doby pouze nervózně kmitaly v širokém pásmu tam a zpět. I přes včerejší prudký růst o 4,63 % akcie v USA v tomto týdnu stále mírně ztrácí, zatímco v porovnání s koncem minulého měsíce jsou nadále o více než 12 % níže.

Výprodej na světových burzách začátkem týdne akcelerovala zpráva o snížení ratingu Spojených států, kterým agentura Standard & Poor's snížila ohodnocení dluhu o jeden stupeň na AA . To přimělo obchodníky zaměřit se okamžitě i na další země, které by mohly přijít o nejvyšší ratingové ohodnocení, díky čemuž se jejich pozornost obrátila zpět do Evropy.

Desítka s nejlepším ohodnocením

Do hledáčku obchodníků se totiž dostala Francie, která je podle mnohých další zemí, která by mohla přijít o nejvyšší ratingovou známku. Poté co agentura snížila rating USA, je na světě již pouze deset zemí, které mají od všech tří hlavních ratingových agentur nejvyšší ratingové ohodnocení. Jsou jimi Německo, Kanada, Francie, Británie, Nizozemsko, Švýcarsko, Švédsko, Norsko, Rakousko a Lucembursko.

Po Itálii a Španělsku, které strašily finanční trhy do doby, než Evropská centrální banka začala nakupovat dluhopisy těchto zemí, se tak na trhu objevuje další strašák, kterým je Francie. Rozdíl mezi výnosy z desetiletých francouzských a německých dluhopisů v tomto týdnu krátce vystoupal až na 89 bazických bodů (0,89 %), což bylo vůbec nejvíce od vzniku eurozóny.

Prudkého růstu se v týdnu dočkala i cena kreditního swapu (CDS) na francouzské dluhopisy. Kreditní swap slouží jako pojištění proti riziku bankrotu dlužníka, které si mohou jeho věřitelé nakoupit u třetí strany. Cena francouzských CDS vystoupala na 175 bazických bodů, kde nebyla zatím nikdy v historii.

Francouzské banky pod drobnohledem

Obavy z problémů Francie tvrdě zasáhly i tamní bankovní sektor. Pod velmi silný prodejní tlak se v uplynulých dnech dostala zejména druhá největší francouzská banka Société Générale, jejíž akcie během posledních čtyř týdnů klesly o 40 %. Jen ve středu se přitom akcie banky propadly o 14 %, když se trhem začaly šířit zvěsti, že by mohla být na pokraji bankrotu. Přestože tyto spekulace vzápětí vedení banky odmítlo, akcie Société Générale si drží i nadále téměř veškeré ztráty, které v poslední době nabraly.

Obavy z dalších výprodejů a šíření paniky přiměly evropské politiky, aby počínaje pátkem zakázali možnost obchodování nakrátko. To spočívá ve spekulaci na pokles ceny, kdy je daná akcie investorem vypůjčena a okamžitě prodána, aby mohla být posléze nakoupena zpět za nižší cenu. Zákaz krátkých prodejů platí od pátku ve Francii, Itálii, Španělsku a Belgii a vztahuje se jen na několik akciových titulů, především pak na akcie finančních institucí.

Ekonomika nečekaně zpomalila

Francie se obchodníkům připomněla také během pátečního rána, kdy tamní statistický úřad zveřejnil výsledky tempa růstu HPD. To v druhém čtvrtletí tohoto roku vykázalo nulový růst, zatímco většinový konsenzus na trhu počítal s růstem o tři desetiny procenta.

Francouzská vláda přitom ve svých odhadech vývoje HDP na tento rok stále počítá s dvouprocentním růstem. Nedodržení tohoto cíle může výrazně ohrozit plány na snižování rozpočtového deficitu a dále snížit důvěru ve francouzské dluhopisy.

Reklama

Výběr článků

Načítám