Hlavní obsah

Podíl nesplácených půjček je stále na vzestupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu půjček vzrostl v dubnu podle údajů České národní banky o jednu desetinu procenta na 5,8 procenta. Na konci loňského roku to bylo 5,2 procenta, o rok dříve činil podíl špatných úvěrů jen 3,2 procenta. Nadále se zhoršuje kvalita úvěrů domácností i firem.

Článek

V případě domácností vzrostl podíl nesplácených úvěrů ke konci dubna na 4,3 procenta, u nefinančních podniků stoupl podíl nehrazených půjček na 8,6 procenta. Nárůst podílu nesplácených půjček podle analytiků zatím nijak nevybočuje z očekávaného vývoje.

Centrální banka očekává, že by se podíl u nefinančních podniků mohl letos dostat až k 12 procentům. U obyvatelstva pak ČNB předpovídá mírný nárůst podílu k úrovním těsně pod pět procent. V případě nepříznivého ekonomického vývoje ale může podle ČNB podíl nesplácených půjček vzrůst ještě výrazněji.

"U domácností je nárůst problémových úvěrů opožděn ve srovnání s podniky a lze očekávat, že vrcholu bude dosaženo později než u firem. Stále nicméně platí, že hodnoty špatných úvěrů patří u nás k nejnižším v celém regionu střední a východní Evropy," uvedl analytik Marek Hatlapatka.

Zadluženost domácností u bank a finančních institucí vzrostla za poslední rok o 86,9 miliardy korun a ke konci letošního března činila 993,3 miliardy korun. Dluhy podniků u bank se v poslední době naopak snižují, ke konci března dosáhly 900,98 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám