Hlavní obsah

Jak si vybrat co nejvýhodnější havarijní pojištění

Právo, Monika Ginterová

Při volbě vhodného havarijního pojištění se neřiďte jen cenou. Důležité jsou limity plnění, které pojišťovna v případě pojistné události poskytne, a výše spoluúčasti; tedy částka, kterou budete muset uhradit v případě nehody vy bez ohledu na to, kdo ji způsobil. Dále záleží i na kvalitě asistenčních služeb a rychlosti likvidace.

Článek

Pojišťovny potvrzují, že počet řidičů, kteří si sjednávají i havarijní či doplňková havarijní pojištění, narůstá. Například u ČSOB dosahuje tato propojištěnost již 60 %. U Kooperativy stále více klientů volí sdružené produkty, které představují spojení povinného ručení, havarijního pojištění, popřípadě pojištění dodatkových, jako je čelní sklo, úrazové pojištění, asistenční služby.

Slevy za ručení

Většina pojišťoven nabízí minimálně pětiprocentní slevu z pojištění, pokud si sjednáte povinné i havarijní ručení najednou. Slevy můžou být i větší, a to v rámci různých akcí.

Například Direct Pojišťovna v rámci své březnové kampaně nabízí všem novým klientům dva měsíce autopojištění (povinné ručení a havarijní pojištění) zdarma. Slevu získají motoristé automaticky při sjednání pojištění v období od 8. do 31. března 2010. Pokud nebudou mít v následujících 12 měsících žádnou pojistnou událost, dostanou řidiči od Directu navíc dva měsíce zdarma i ve druhém roce.

Pojišťovna navíc nabízí těm motoristům, kteří mají smluvní závazky u jiné pojišťovny, ale chtějí využít aktuální akční nabídky, možnost odkladu počátku pojištění až o pět měsíců.

Wüstenrot zase nyní v rámci své snahy přimět motoristy k uzavírání havarijního pojištění připravil změnu sazeb pojistného. Ta podle zástupců pojišťovny v kombinaci se zajímavou bonifikací za bezeškodní průběh, kde maximální sleva činí 60 %,  nabídne dobrým řidičům „cenově zajímavé podmínky pro pojištění vozidel nižší a střední třídy“.

Za co platíte

Pojistit se v podstatě můžete na čtyři rizika: havárii, krádež, zničení či poškození požárem či zásahem cizí osoby. Kombinace, které nabízejí jednotlivé pojišťovny, se mohou lišit, proto dobře zkoumejte podmínky.

Kromě těchto základních rizik se můžete také několik dalších připojistit. Například čelní sklo, zavazadla, úrazy přepravovaných osob, náklady za nájem náhradního vozidla.

Co dodáte

Pojišťovnu bude při stanovování pojistného zajímat především pořizovací cena vozidla, jeho typ a značka, dále stáří, zvolená spoluúčast, zvolené riziko pojištění, ale i region bydliště majitele, bezeškodní průběh předchozího pojištění a frekvence platby.

Přitom platí jednoduché pravidlo: čím větší zvolená spoluúčast a starší vozidlo, tím méně pojišťovně zaplatíte za pojistné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám