Hlavní obsah

ČNB by mohla příští týden snížit úrokové sazby

Novinky, Michala Moravcová analytička BOSSA.CZ (Zdroj: Reuters)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dle agentury Reuters 15 z 21 dotázaných analytiků předpokládá, že Česká národní banka příští týden na zasedání bankovní rady 28. června sníží hlavní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů, a to na úroveň 0,5 procenta. Kdyby se tak stalo, úroková sazba by se ocitla na rekordních minimech. Na základě čeho ekonomové takový vývoj očekávají?

Foto: http://www.istockphoto.com

Článek

Dle průzkumu, který agentura Reuters provedla, se dotázaní domnívají, že obavy z dalšího zpomalování ekonomického růstu převáží nad strachem z potenciálního růstu inflace, který by snížení sazeb mohlo vyvolat.

Hospodářský růst české ekonomiky již pociťuje dopady vládní konsolidace veřejných financí a slábnoucí poptávku po českém zboží ze strany evropských odběratelů. V prvním kvartále roku 2012 české HDP pokleslo v mezi-kvartálním srovnání o 0,8 procenta. Směrem dolů ho také táhne menší spotřeba domácností. Tyto poptávkové tlaky chladnou vlivem fiskálních opatření vlády. Rostoucí daně a pomalejší valorizace penzí ochuzují naše peněženky.

Česká národní banka se dosud bránila snižování úrokových sazeb, protože chtěla zejména předcházet růstu cenové hladiny a dosáhnout svého inflačního cíle: dvou procent v roce 2013. Dosavadní čísla ukazují, že inflace spotřebitelských cen v květnu zvolnila z dubnových 3,5 procenta na 3,2 procenta. Měnově-politická inflace, jež ukazuje celkový růst cen očištěný o primární dopad změn nepřímých daní, činila v květnu 2 procenta. Z inflačního pohledu by tedy už očividně nemělo ČNB nic bránit ve snižování úrokových sazeb.

Proti uvolňování měnové politiky hraje jenom oslabování české koruny vůči euru, což samo podporuje měnovou politiku prostřednictvím levnějších vývozů.

Reklama

Výběr článků

Načítám