Hlavní obsah

Zvyšujete daně a nejste připraveni na krizi, cupoval Kalousek návrh rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek v Partii na Primě kritizoval navržený rozpočet. Citoval výrok NKÚ, že není připraven na případnou krizi a že zvyšuje daně. Ministryně financí Alena Schillerová jej hájila.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Kalousek zkritizoval zvýšení spotřební daně na alkohol, protože se netýká krabicového vína, které si bezdomovci kupují nejvíc, takže nejde o opatření proti alkoholismu, jak ho hájila ministryně Schillerová. Ta uvedla, že sice ministr zdravotnictví chtěl, aby se to zvýšení týkalo i vína a piva, ale ona to odmítla, protože by to poškodilo vinaře, neboť v okolních zemích tato daň také není uplatněna.

Odmítla i zrušit daň z nabytí nemovitosti, a to z finančních důvodů: „Je to 13,5 miliardy. Podpořila jsem jen osvobození bytů v rodinných domech.“ Obecně se proti takovému návrhu nepostavila, ale muselo by to podle ní udělat v rámci širší daňové reformy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na pondělní schůzi vlády

Odmítla i výzvy ke zrušení zdanění technických rezerv pojišťoven, i když Kalousek řekl: „Za zhruba deset miliard je to drahé trvalé poškození české ekonomiky a pobídne to zahraniční majitele, aby si brali peníze z pojišťoven.“

Schillerová naznačila, že tlak je výsledkem lobbování pojišťoven, přitom pojišťovny odvádějí na daních přes jednu miliardu, zatímco banky 16 miliard: „Pojišťovny o tom vědí od poloviny roku 2018 a po debatě s pojišťovnami to rozkládáme na čtyři a půl roku. To nemají žádné jiné korporátní firmy.“ Ministryně postup shrnula: „Dodaňte to a příště tvořte rezervy podle evropské směrnice.“

Pojišťovny potřebují rezervy, řekl Kalousek

To ale odmítl Kalousek jako špatné pochopení evropské směrnice: „Všechny pojišťovny musejí mít nějakou minimální výši rezerv a ministryně říká - budete-li mít více, tak vám to zdaním.“ Podle něj přitom evropská směrnice tlačí pojišťovny na to, aby měly velké rezervy. Kalousek upozornil, že s tím nesouhlasila v připomínkovém řízení ani Česká národní banka.

Kalousek proto naznačil, že jde opět jen o snahu zvětšit příjmy rozpočtu a upozornil, že by deficit neměl činit 40 miliard. Platí zásada, že když jsou příjmy vyšší, tak se nemají zvyšovat výdaje, ale snižovat schodek.

Připomněl, že NKÚ varoval, že rozpočet je připraven na možnou ekonomickou krizi ještě hůře než v roce 2008. Nedokázal ale říci, kde ušetřit: „Je tam obrovský růst mandatorních a kvazimandatorních výdajů, které rostou rychleji než příjmy. A investice tvoří jen 2,5 procenta. Je to riskantní, protože ty příjmy nemusejí být naplněny už kvůli tomu, že nejsou schválené všechny zákony.

Reklama

Výběr článků

Načítám