Hlavní obsah

Změňte dokumenty k tarifům elektřiny, obrací se šéfka ERÚ na vládu

Novinky, tov

Lidé nemají jistotu, že nedojde k úpravě tarifů elektřiny a placení podle velikosti jističe. Píše to v dopise premiérovi Bohuslavu Sobotkovi předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Premiéra žádá o úpravu vládních strategických dokumentů, které se změnami počítají. Dopis úřad zveřejnil na svém webu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hlavní vypínač

Článek

Vitásková loni v létě oznámila, že nedoporučuje zásadní změny tarifů elektřiny do doby, než bude mít zhruba třetina maloodběratelů vlastní zdroj. [celá zpráva] Zatím ho má jen půl procenta z nich. Na změnu tarifů má podle ní Česko čas zhruba do roku 2040.

Nové tarify elektřiny měly podle původních představ platit od letošního roku. Návrhy počítaly s tím, že se platba za elektřinu bude více než dosud odvíjet od velikosti jističe.

Návrh vzbudil velké kontroverze, odmítla jej řada odborníků a právě i premiér Sobotka. Odvolal se i na analýzu ministerstva průmyslu a obchodu, podle které by změna znamenala zdražení pro víc než 38 procent domácností a většinu podnikatelů s malou spotřebou.

„Dovoluji si na Vás apelovat ohledně úpravy vládou schválených dokumentů, které se změnou tarifů zabývají. Deklarovat tak občanům, že stojíte za názorem nezávislého regulátora, který svým postojem zabránil, aby v České republice došlo k obdobnému vývoji ohledně nastavení tarifů jako na Slovensku v nedávných dnech. Deklarovat, že nedovolíte, aby došlo k zavedení nové tarifní struktury, která by poškodila konečné spotřebitele a uvrhla do energetické chudoby statisíce občanů,” napsala v dopise premiérovi Sobotkovi Vitásková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Šéfka ERÚ už dříve upozornila na to, že se zavedením nových tarifů počítají  některé vládní dokumenty. Zmínila Aktualizaci státní energetické koncepce (ASEK) a Národní akční plán pro chytré sítě (NAP SG). Oba dokumenty schválili ministři v roce 2015.

Například plán pro chytré sítě uvádí, že nový tarifní systém bude zaveden již od začátku roku 2016, připomněla agentura ČTK.

Obává se politizace úřadu

Předsedkyně ERÚ v dopise dále uvádí, že má obavy z dalšího vývoje, zejména z toho, aby „nebyla pošlapána její snaha o udržení přijatelných cen energií pro konečné spotřebitele”.

„Neboť ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), který má v kompetenci zřízení budoucí rady Energetického regulačního úřadu, již neformálně přislíbil některým regulovaným subjektům, že se jejich požadavky budou řešit, až nastoupí rada ERÚ a nebude Vitásková,” napsala.

Nově zřízená rada ERÚ začne fungovat od 1. srpna letošního roku, kdy Vitáskové končí mandát. Bude mít pět členů s pětiletým funkčním obdobím, jeden bude jejím předsedou. Předseda bude moci vést radu nejdéle tři roky. Členy a jejího předsedu má nově jmenovat a odvolávat vláda na návrh ministra průmyslu a obchodu.

Dosud jmenoval předsedu ERÚ prezident na návrh vlády. Vitásková dříve novou podobu řízení ERÚ několikrát kritizovala. Upozornila, že instituce může být zpolitizována, předseda rady se totiž podle ní stane jakýmsi dalším náměstkem ministra průmyslu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám