Hlavní obsah

ERÚ: Se změnou tarifů elektřiny by se mělo počkat

Aktualizováno

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková nedoporučuje zásadní změny tarifů elektřiny do doby, než 30 procent odběratelů s nízkým napětím bude mít vlastní zdroj. Zatím ho má jen půl procenta takových odběratelů. Vitásková to řekla na středeční tiskové konferenci.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková na tiskové konferenci.

Článek

Nyní by podle šéfky ERÚ změny tarifů přenesly tíhu nákladů na domácnosti.

Nová tarifní struktura měla podle původních představ platit od příštího roku, už v březnu Vitásková uvedla, že její spuštění by se mělo odložit o dva roky.

K zavedení nového systému tarifů Vitásková nyní uvedla také další dvě podmínky. Nezaváděla by ho předtím, než s ním budou zkušenosti ze dvou třetin zemí EU a než budou v Česku zavedeny takzvané chytré sítě, které umožňují optimalizovat využívání energie. Jako podmínku zmínila také zavedení hodinových tarifů distributory. To vše znamená pravděpodobně odklad o řadu let.

Vitásková upřesnila, že pro příští rok pouze sníží počet tarifů z 24 na 22, čímž se odstraní tarify, které se podle ní prakticky nepoužívají. Od roku 2018 pak má svůj vlastní tarif získat takzvaná decentrální výroba. Podle Vitáskové bude určen mimo jiné pro malé fotovoltaické elektrárny na střechách rodinných domů.

ERÚ začátkem roku představil předběžný návrh nových tarifů, podle kterého by se více platilo za jistič a méně za spotřebu. Návrh čelil kritice některých odborníků i řady politiků, včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ten řekl, že by znamenal zdražení pro více než 38 procent domácnost a 91 procent podnikatelů s malou spotřebou a doporučil jej kompletně přepracovat.

Podporu obnovitelným zdrojům bez notifikace nevypíše

Energetický regulační úřad (ERÚ) vypíše podporu pro většinu obnovitelných zdrojů energie (OZE) v Česku pro příští rok pouze v případě, že budou mít schválení Evropské komise, takzvanou notifikaci, řekla Vitásková

Úřad odmítal vydat rozhodnutí řadu měsíců i loni, nakonec tak učinil až po nařízení vlády v závěru roku. Za letošek byla podpora celkem 45 miliard korun z veřejných financí, s platnou notifikací jsou přitom rozdělovány pouze tři miliardy korun, uvedla Vitásková. Zbývajících 42 miliard se vyplácí nezákonně, dodala. K dnešnímu dni nezákonná podpora podle ní může činit 30 miliard korun.

Náměstkyně ministra průmyslu Lenka Kovačovská v úterý uvedla, že podle informací ministerstva z Evropské komise by notifikační rozhodnutí pro zdroje uvedené do provozu od 1. ledna 2016 měla být vydána nejpozději do konce srpna a notifikační rozhodnutí pro tzv. staré OZE pak nejpozději do konce září.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám