Hlavní obsah

Policie si přišla do centrály ERÚ pro dokumenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V centrále Energetického regulačního úřadu (ERÚ) v Jihlavě zasahovala v úterý dopoledne policie. Mluvčí ERÚ Michal Kebort řekl, že policisté požadovali originály vybraných dokumentů. Úřad podle něj poskytl plnou součinnost a dokumenty na místě předal.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Šéfka ERÚ Alena Vitásková

Článek

Mluvčí policejní Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej informace ERÚ nechtěl komentovat.

Zásah policie podle úřadu začal krátce před tiskovou konferencí, kterou měl ERÚ v Praze a na které jeho předsedkyně Alena Vitásková zveřejnila výši takzvaných regulovaných cen elektřiny a plynu pro rok 2017. Policejní mluvčí Ibehej nechtěl potvrdit, zda policisté v sídle úřadu byli.

"Obecně můžu říci, že dílčí úkony trestního řízení, které dennodenně provádíme, nikdy nekomentujeme," řekl.

Zásah policie nebyl v ERÚ první. Loni v květnu zasahovala protikorupční policie ve všech třech pobočkách úřadu. Kromě Jihlavy je má ERÚ ještě v Ostravě a Praze. Kriminalisté tehdy mimo jiné hledali jmenovací dekret tehdejší místopředsedkyně úřadu a bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, která údajně byla jmenována v rozporu s energetickým zákonem. Vesecká už na ERÚ v současnosti nepracuje.

Kontroverzím čelí i Vitásková. Letos v únoru ji poslal Krajský soud v Brně na 8,5 roku do vězení s ostrahou za to, že dvě solární elektrárny na Chomutovsku měly získat v roce 2010 neoprávněně licenci na provoz. Předsedkyně ERÚ vinu popírá a kauzu považuje za vykonstruovanou. Rozsudek není pravomocný.

Reklama

Výběr článků

Načítám