Hlavní obsah

Zeď na hranicích s Mexikem za 300 miliard? Republikáni navrhnou Trumpovi jiné řešení

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z hlavních slibů vítěze amerických prezidentských voleb Donalda Trumpa byla stavba zdi na hranicích s Mexikem, která zamezí proudění ilegálních imigrantů do USA. Republikánští zákonodárci se obávají, že by zeď byla příliš drahá, a chystají se Trumpovi navrhnout levnější variantu. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Andy Newman, Reuters

Mexičané měli zatím Trumpova plánu na stavbu zdi legraci.

Článek

Jen den po Trumpově vítězství nad demokratkou Clintonovou zaměstnanci Kongresu uvedli, že se republikánští zákonodárci hodlají v nejbližší době setkat s Trumpovými poradci. Jedním z témat by měla právě stavba zdi na hranicích s Mexikem a případné levnější řešení.

Trump zatím tvrdil, že za „velkou, krásnou, silnou zeď“ zaplatí Mexiko. „Mexiko tu zeď musí zaplatit. Dokud to neudělá, USA budou, mimo jiné, zabavovat veškeré peněžní zásilky vzešlé z ilegálních výdělků, zvýší poplatky za víza pro mexické obchodníky a diplomaty,” pohrozil Trump už na začátku kampaně.

Dále USA eventuálně „zvýší poplatky za krátkodobé vízum, zvýší Mexičanům poplatky za pracovní víza, zvýší poplatky mexickým plavidlům za použití amerických přístavů. Omezení zahraniční pomoci je také jednou z možností. Nenecháme se dál zneužívat,“ pokračoval Trump ve výčtu opatření, která Mexiko donutí za zeď zaplatit.

Místo za 300 miliard jen větší plot

Republikánští zákonodárci Trumpovi navrhnou rozšíření dosavadních hraničních bariér. Bariéry tvoří dvojitá vrstva oplocení. Jejich prodloužení by bylo podle zákonodárců méně nákladné než stavba bariéry z cihly a malty, uvedl Reuters.

Hranice mezi USA a Mexikem je zhruba 3200 kilometrů dlouhá. Podle Trumpových odhadů by navrhovaná zeď mohla stát až 12 miliard dolarů (zhruba 300 miliard korun). Jiné odhady se pohybují mezi pěti a 25 miliardami dolarů (124 až 620 miliard korun). Mexičtí představitelé ve středu potvrdili, že jejich země za zeď platit nehodlá. [celá zpráva]

Peso po zprávách o Trumpově vítězství spadlo až o 13 procent a dolar se chvíli prodával za téměř 21 pesos. Byl to nejhlubší propad od takzvané tequilové krize roku 1994, která se stala předzvěstí pozdějších finančních krizí v Asii a Latinské Americe. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Mexiko se připravuje na hurikán Trump

Mexičtí činitelé se připravují na vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Server Bloomberg napsal, že měl vzniknout krizový scénář pro...

Výběr článků

Načítám