Hlavní obsah

Na Mexiko udeřil hurikán Trump. Peso prudce oslabilo

Nečekané vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách dopadlo obzvlášť tvrdě na mexické finanční trhy. Kurz pesa se v obavách z hluboké nejistoty a z možných střetů této latinskoamerické země s mocným sousedem propadl o více než deset procent. Mexičané se vítězství Trumpa obávali kvůli jeho nacionalistické a ochranářské rétorice.

Foto: Henry Romero, Reuters

Zaměstnanec banky mění směnný kurz pesa za dolar v Mexico City.

Článek

Peso po zprávách o Trumpově vítězství spadlo až o 13 procent a dolar se chvíli prodával za téměř 21 pesos. Byl to nejhlubší propad od takzvané tequilové krize roku 1994, která se stala předzvěstí pozdějších finančních krizí v Asii.

Trump šel do voleb se slibem zrušit nebo výrazně přehodnotit dohodu NAFTA o volném obchodu USA s Mexikem a Kanadou. Trump před volbami také prohlásil, že proti nelegální imigraci z jihu postaví na hranici s Mexikem zeď, jejíž výstavbu zaplatí Mexičané.

Foto: Jose Luis Gonzalez, Reuters

Zaměstnanec směnárny mění dolary a pesa v mexickém městě Ciudad Juarez

Peso přitom v předešlých dnech v sázkách na vítězství Trumpovy soupeřky Hillary Clintonové výrazně zpevňovalo a v úterý se vyhouplo na maximum za dva měsíce.

Možný dopad na rozpočet

Mexický prezident Enrique Peña Nieto Trumpovi poblahopřál k vítězství a uvedl, že je připraven se svým novým kolegou spolupracovat. Šéfka mexické diplomacie Claudia Ruizová označila vztahy s USA za strategické. Mexiko podle ní ale bude prosazovat zachování volného obchodu s USA a nechystá se platit ani budovat mezi oběma zeměmi žádnou zeď.

Agentura Bloomberg tento týden napsala, že Mexiko chystá pro případ vítězství Trumpa krizový scénář. Vítězství republikána přirovnala k „hurikánu pro mexickou ekonomiku”. [celá zpráva]

Ve středu vystoupili zástupci mexického ministerstva hospodářství a centrální banky na mimořádné tiskové konferenci, uvedl mexický deník El Universal. Ministerstvo hodlá situaci analyzovat a nevylučuje, že budou nutné úpravy rozpočtu na rok 2017.

Ujistilo ale, že ekonomika má dostatek devizových rezerv a již dříve vyjednanou finanční podporu od Mezinárodního měnového fondu.

Mexičané fandili Hillary

„Jsem v šoku, rozbolel mě žaludek, nemůžu tomu vůbec věřit,“ citoval zpravodaj Los Angeles Times osmadvacetiletou Marii Torresovou, která přišla v noci na středu do baru v Mexico City v naději oslav vítězství Hillary Clintonové. „Je to jako dívat se na potápějící Titanik,“ dodala.

Šok se poprvé na tvářích přítomných objevil ve chvíli, kdy televize oznámila Trumpovo vítězství na Floridě. Zde žije mnoho Hispánců, ale také bohatí američtí penzisté, častěji příznivci Trumpa.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Zklamaní příznivci demokratické kandidátky Hillary Clintonové v Mexico City

Později, když Clintonová přiznala porážku, informovala televize i o tom, že peso oslabilo na nový rekord.

„Dělá mi to starosti,“ řekl deníku Los Angeles Times sedmadvacetiletý urbanista Roberto Ascencio, který se v příštím roce chystá studovat v USA. „Vidím, jak se mi ztenčují úspory, když peso za pár hodin tak prudce oslabilo,“ komentoval.

Nálada v baru byla pochmurná, mnozí telefonovali příbuzným do USA a ptali se, co se to stalo, uvedl list.

Trump kromě již zmiňované zdi v předvolební kampani podpořil také deportace ve velkém. Chce změnu obchodních dohod s Mexikem. Hovořil i o tom, že zabrání v převodech peněz příbuzným do Mexika - remitendy jsou skoro 25 miliard dolarů ročně - což je víc, než získává Mexiko z prodeje ropy, napsaly Los Angeles Times.

Analytici nicméně předpokládají, že mnohá ze slibovaných opatření nebude Trump schopen prosadit, protože by je musel schválit Kongres. Další se domnívají, že sám zvolí pragmatičtější politiku, než jaká byla jeho silně nacionalistická a ochranářská předvolební rétorika.

Reklama

Výběr článků

Načítám