Hlavní obsah

Zdražování zpomalilo. Zlevnil benzín, ceny vepřového ale stouply o čtvrtinu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zdražování v Česku v březnu zpomalilo. Ceny meziročně vzrostly o 3,4 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v únoru. V úterý to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Výrazně zdražily především některé potraviny. Jde o vepřové maso, cukr nebo ovoce. V posledním měsíci šly ale ceny dolů, meziměsíčně klesly v průměru o 0,1 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Za meziměsíčním poklesem stojí především nižší ceny pohonných hmot a olejů o 5,6 procenta. Průměrná cena benzinu Natural 95 (29,74 koruny za litr) totiž byla nejnižší od srpna 2017 a průměrná cena motorové nafty (29,63 koruny za litr) od března 2018. Meziročně ceny pohonných hmot klesly o 3,3 procenta.

Z potravin klesly meziměsíčně proti únoru zejména ceny ovoce o 1,2 procenta.

Dražší maso a uzeniny

Meziročně je ovšem ovoce výrazně dražší. Jeho ceny vzrostly o 16,2 procenta. Hodně zdražilo také vepřové maso o 22,1 procenta. Uzeniny byly v březnu meziročně dražší o 14 procent a cukr o 11,1 procenta. Potraviny tak za rok v průměru zdražily o 6,4 procenta.

„Jde o nejvyšší meziroční růst od října 2012, což je taženo vyšší poptávkou v důsledku předzásobení v souvislosti s covid-19 a problémy na trhu související s nedostatkem vepřového,” připomněl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Ceny rostou. Inflace už atakuje čtyři procenta

Ekonomika

Nájmy bytů stouply oproti loňskému březnu o 4,2 procenta, vodné o 5,3 procenta, stočné o 4,5 procenta a zemní plyn o 0,4 procenta. Lihoviny zdražily o 6,2 procenta, víno o 2,8 procenta, pivo o 3,6 procenta a tabákové výrobky o 3,2 procenta.

„Růst cen v březnu mírně zpomalil. Je dobře, že inflace zklidňuje svůj růst. Poslední, co by česká ekonomika v tuto chvíli potřebovala, by byl vysoký růst cen. Kvůli pozastavení ekonomiky pravděpodobně k dalšímu růstu cen nedojde. Spíše naopak. Letos bychom už s vyšší inflací neměli mít problémy,” domnívá se ekonomka a ředitelka společnosti Bondster Jana Mücková.

Reklama

Související články

Ceny v Česku raketově vzrostly

Spotřebitelské ceny v lednu raketově vzrostly. Proti prosinci to bylo o 1,5 procenta. Ve srovnání s lednem roku 2019 se pak zvýšily o 3,6 procenta. Vyplynulo...

Výběr článků

Načítám