Hlavní obsah

Zdražování nezmírňuje, inflace se drží na 2,7 procenta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřebitelské ceny v říjnu meziročně stouply o 2,7 procenta, stejným tempem jako v září. Zdražilo zejména bydlení, z potravin pak brambory, ovoce nebo uzeniny, informoval v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Novinky

Inflace v Česku

Článek

V oblasti bydlení nejvýrazněji zdražovala elektřina, meziročně skoro o deset procent. Ceny nájemného stouply o 3,8 procenta, více stojí i vodné a stočné a plyn.

Z potravin dál stoupala cena u brambor - o 24,7 procenta. Ovoce v říjnu meziročně zdražilo o 7,4 procenta, uzeniny o 8,4 procenta. O čtyři procenta vzrostly také ceny lihovin, pivo podražilo o tři procenta.

Oproti loňskému říjnu o dvě procenta zlevnilo oblečení a obuv i telekomunikační služby.

Starší byty zdražily, metr čtvereční v Praze stojí přes 87 tisíc

Ekonomika

„V meziročním srovnání se v zásadě nic neměnní. Hlavním zdrojem růstu cen zůstávají náklady spojené s bydlením včetně energií, které v říjnu přispěly z necelé poloviny k celkovému růstu spotřebitelské inflace,” komentuje ekonom společnosti Akcenta Miroslav Novák. „Dalšími významnými zdroji meziročního růstu spotřebitelské inflace byly v říjnu potraviny či položky v oddílu stravování a ubytování,” dodává.

„Meziroční růst spotřebitelských cen se sice po celý letošní rok nachází významně nad dvěma procenty, tedy nad inflačním cílem České národní banky (ČNB), avšak stále pod horní hranicí jejího tolerančního pásma,” upozornil Novák.

Pravděpodobnost, že bankovní rada ČNB v nadcházejících měsících zvedne úrokové sazby, je podle něj s ohledem na zahraniční rizika i nadále nízká.

Reklama

Související články

Za topení si připlatíme až tisíce

V Česku začala topná sezona a ve většině případů si lidé proti té loňské budou muset připlatit. Někdy v úhrnu poměrně drobně, jindy ale až o několik tisíc...

Výběr článků

Načítám