Hlavní obsah

Zaměstnanci protestovali proti majiteli huti Liberty Ostrava

Asi 600 zaměstnanců Liberty Ostrava se ve středu odpoledne zúčastnilo protestního mítinku, který svolaly odbory. Chtěli tak vzkázat majiteli firmy, že ji budou bránit, pokud jeho rozhodnutí bude ohrožovat samotnou existenci ostravské hutě.

Protest hutníků v OstravěVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Vlastník huti GFG Alliance podnikatele Sanjeeva Gupty má problémy kvůli insolvenci hlavního věřitele, britské finanční společnosti Greensill Capital. GFG navíc minulý týden přeprodala miliardové emisní povolenky patřící Liberty Ostrava sesterské huti v rumunském Galati. Podle listu The Financial Times došlo k prodeji povolenek proto, že Rumuni své povolenky předčasně vyprodali.

Odboráři demonstrujícím slíbili, že použijí všechny dostupné a legislativní prostředky, aby zabránili případnému vytunelování ostravské hutě. Po zaměstnancích chtějí, aby dodržovali osm bodů, které sepsali.

V nich chtějí, aby hutníci na podporu všech požadavků odborů například odmítali pracovat přesčas nebo odmítali vykonávat práci, při níž by mohlo dojít k ohrožení jejich zdraví či bezpečnosti práce.

Liberty Ostrava vyplatí zaměstnancům prémii 13 070 Kč

Ekonomika

„Chceme důrazně říct zaměstnancům, aby se postavili vlastníkovi a nedovolili mu, ať se tady v České republice chová tak, jak se chová,“ poukázal předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina.

Dozorčí rada nejednala

Ještě před protestním mítinkem se mělo uskutečnit mimořádné jednání dozorčí rady podniku, které svolaly právě odbory a zástupce státu. „Dozorčí rada nebyla usnášeníschopná, nebyl tam nikdo za vlastníka, nezúčastnilo se ani představenstvo. My to vnímáme tak, že nechtějí s námi jednat,“ popsal odborový předák Slanina.

Foto: Pavel Karban, Právo

Asi 600 zaměstnanců Liberty Ostrava se ve středu odpoledne zúčastnilo protestního mítinku, který svolaly odbory.

Výrobní ředitel Liberty Ostrava Václav Habura řekl, že představitelé hutě chápou určitou rozhořčenost státu. „Na druhou stranu stát musí pochopit, že pokud se jedná o byznys a je tam zájem akcionáře na tom, aby neprodělal peníze, tak se ten akcionář v této chvíli chová, jak se chová,“ nastínil.

Habura dále uvedl, že z miliardy korun, kterou má dostat Liberty Ostrava za prodej povolenek do Rumunska, je už na účtu společnosti 75 procent částky. Zbytek peněz má dojít do konce týdne.

Většinu peněz si chce nechat huť na případný zpětný odkup emisních povolenek, zisk ve výši 260 milionů slíbila dát na investice a rozdělit mezi zaměstnance v rámci mimořádné odměny k 70. výročí založení hutě. Každý pracovník Liberty by měl během několika dní dostat 13 070 korun.

Liberty Ostrava má přes 6000 zaměstnanců, huť dodává své výrobky do více než 40 zemí. Podle jejího vedení je na tom podnik dobře, neboť produkce za 1. čtvrtletí ve srovnání se stejným obdobím loňska vzrostla o více než 20 procent. Hrubý provozní zisk podniku za první tři letošní měsíce má být ve výši 60 milionů eur (zhruba 1,5 mld. Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám