Hlavní obsah

Zaměstnanci jaderných elektráren mají prověrku

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř tři tisíce pracovníků jaderných elektráren v Temelíně a v Dukovanech prošlo prověrkou Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Bez tohoto dokumentu by nemohli vstoupit do nejdůležitějších částí elektráren. Tento krok je nezbytný pro bezpečnost obou jaderných provozů.

Foto: JE Temelín

Bezpečnostní prověrky zaměstnanců elektráren jsou nutné pro vstup do některých prostor.

Článek

„Od ledna potřebuje bezpečnostní prověření Národního bezpečnostního úřadu každý pracovník, který vstupuje například na blokové a nouzové dozorny nebo do obou kontejnmentů. V Temelíně se jedná o 36 míst, do kterých mohou vstoupit pouze lidé s prověrkou od Národního bezpečnostního úřadu,“ upozornil mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Povinnost se přitom vztahuje nejen na zaměstnance elektrárny, ale i pracovníky dodavatelů. Prověrku vydává NBÚ na pět let, kdy na vydání rozhodnutí má 75 dní od podání žádosti. Zaměstnanci přitom musí například NBÚ doložit veškerý svůj majetek, příjmy a to i několik let nazpět.

Chvaletice přišly o emisní výjimku, musí znovu dokázat její nezbytnost

Domácí

„Úspěšnost se pohybuje na velmi vysoké úrovni. Začali jsme s nimi v roce 2017 a získalo ji více než 99 procent našich zaměstnanců, kteří o ni požádali,“ uvedl Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika.

„Za obě jaderné elektrárny to bylo 1916 lidí, další více než tisícovka prověrek se týkala dodavatelů,“ upřesnil s tím, že další pracovníci budou žádat průběžně. Půjde ale o maximálně desítky lidí v průběhu roku.

Navíc do prostor, kam mohou vstoupit lidí jenom s prověrkou, instaluje ČEZ bezpečnostní prvky a zavádí nejpřísnější režimová opatření. Celý systém se aktuálně testuje, do ostrého provozu vejde po novém roce.

Reklama

Související články

Větrníkům v Německu dochází dech

Německo chce do roku 2030 vyrábět 65 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů. K cíli si léta razí cestu budováním větrných elektráren, po celé zemi se jich...

Výběr článků

Načítám