Hlavní obsah

Zákaz aut se spalovacími motory je pro Fialu nepřijatelný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh Evropské komise na zákaz výroby a prodeje automobilů se spalovacími motory po roce 2035 je pro vládu nepřijatelný. V rozhovoru v CNN Prima News to v neděli řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

Jádro pak musí být podle Fialy mezi podporovanými zdroji energie, nutností je prý dostavět další bloky jaderných elektráren, jinak nebude mít Česko dost energie v rozumných cenách.

Lídři EU se neshodli na podpoře jaderné energie

Stalo se

„Návrh na zákaz automobilů se spalovacími motory, to by ohrozilo existenčně řadu lidí, kteří u nás osobní automobil nepoužívají jako nějaký luxus nebo pro zábavu,” řekl Fiala.

Co se týče jaderné energetiky, je podle premiéra nutné najít v EU širší koalici zemí, která má zájem to prosadit. Takzvaná Zelená dohoda pro Evropu (Green Deal) nesmí podle Fialy znamenat zchudnutí občanů. Má za důležité využít nástroje, které EU nabízí, tak, aby to pro Česko bylo výhodné.

Čtvrteční několikahodinová debata o jaderné energii a emisních povolenkách, kterou vedli lídři zemí EU na bruselském summitu, skončila bez dohody. Skupina států včetně Česka navrhla prosadit do závěrů jednání, aby Evropská komise jádro zařadila na seznam zelených investic. Tradičně k atomu kritické Rakousko spolu s Německem a Lucemburskem se však postavily proti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám